Ekskluzivno iskustvo: Vinski podrum od nabijene zemlje u Šatonef du Papu

Više slika

Više slika

Lepota vina leži u njegovoj izuzetnoj esenciji, harmoničnoj simfoniji koja nastaje kao delo same prirode…

Sa tim na umu, JSPA Design predstavlja vinski podrum Châteauneuf-du-Pape, višeslojni projekat u pretežno ruralnom i poljoprivrednom području Šatonef du Pap u Francuskoj. Cilj projekta bio je stvaranje vinskog podruma, proširenje postojeće vinarije kako bi se povećao njen proizvodni kapacitet, otvaranje prodavnice i razvoj novih javnih prostora za događaje.

"Proces dizajna vođen je idejom postizanja jasne povezanosti između postojeće arhitekture i nove proširenosti, istovremeno stvarajući koherentnu celinu u pogledu srazmere, arhitektonske forme i tipologije", objašnjava Johan Sarvan, osnivač JSPA Design iz Pekinga.

Zidovi nabijene zemlje, tradicionalni materijal, ali s izrazito savremenim stilom, omogućavaju zgradi da se savršeno uklopi u pejzaž i pojačava osećaj povezanosti s prirodom. Materijal takođe nudi veoma dobra svojstva termalne i zvučne izolacije.

Različite funkcije programa podeljene su u četiri različita volumena koji su fokusirani oko centralnog dvorišta. Ova fragmentirana arhitektura stvara koherentnu srazmeru s okolnim tipologijama, što omogućava projektu dalje integrisanje. Veza između starog i novog obezbeđena je samo putem podzemne veze, koja omogućava da se postojeće i novo suprotstave bez međusobnog kontakta.

Cirkulacija vode u zgradi bila je takođe jedan od pokretača projekta. Konzolne strukture usmeravaju kišnicu apsorbovanu zelenim krovovima do centralnog dvorišnog bazena gde se sakuplja. Uski prorezi duž oboda dvorišta omogućavaju višku vode da bude usmeren do podzemnog vinskog podruma, stižući do nižeg nivoa gde je cisterna konačno sakuplja za buduću upotrebu. Putem prirodne evaporacije, vodeni rezervoar obezbeđuje nivo vlažnosti potreban za pravilno očuvanje vina tokom cele godine.

Atmosfera prostora je važan aspekt koji je pažljivo razmotren, a sam vinski podrum je smešten pod zemljom kako bi imao konstantnu temperaturu. Podrum je osvetljen slabom prirodnom svetlošću koja ulazi kroz fine otvore u ploči, stvarajući sekvence senki i svetla koje stvaraju osećaj dubine i misterije.

"Kada posetioci zakorače u podrum, preneseni su u svet senzornih iskustava, gde se vizuelni doživljaji, zvukovi i mirisi procesa pravljenja vina spajaju kako bi stvorili duboko uranjanje", kaže Florent Bui, partner u JSPA Design.

Luxury Experience