Zvezde su se ove godine uskladile za najneobičnije i najotmenije slavlje do sada.
Nakon lansiranja 25. juna 2025. i povratka na Zemlju 15. jula, Mumm Cordon Rouge Stellar – prvi šampanjac dizajniran za uživanje u svemiru bezbedno je završio svoju orbitalnu misiju. Ne radi se samo o flaši koja je preživela povratak iz orbite – već o devetogodišnjem projektu koji je spojio inženjering, enologiju i luksuz i ušao u istoriju.
Sve je počelo još 2017. godine kao smela ideja: kako da se ritual uživanja u šampanjcu prenese u bestežinsko stanje? Odgovor je stigao od legendarne šampanjske kuće Maison Mumm, osnovane davne 1827. godine, u saradnji sa dizajnerskim genijem Oktave de Golom, francuskom svemirskom agencijom CNES i astronautom Žan-Fransoaom Klervoom veteranom NASA misija. Njihova zajednička vizija? Učiniti šampanjac sastavnim delom budućih svemirskih putovanja.
Već 2018. godine razvijen je prvi prototip, a nakon temeljnih testova i dizajnerskih prilagođavanja, 2022. je stigla druga verzija – savršeno prilagođena nultoj gravitaciji i verifikovana od strane CNES. Te godine se priključila i Axiom Space, sa zadatkom da ovu luksuznu kapsulu lansira među zvezde.
U martu 2025. usledio je prvi let u bestežinskom stanju, a zatim i Axiom Mission 4, lansirana sa Floride pod komandom astronautkinje Pegi Vitson. U kabini letelice, smešten u specijalno dizajniranoj kapsuli od vazduhoplovnog aluminijuma, čekao je – miran i šik – Mumm Cordon Rouge Stellar, elegantna boca među zvezdama.
Više od mehurića – očuvanje rituala
Za Maison Mumm, ovo nije samo marketinški trik. Ovo je kulturna misija. Šampanjac je vekovima simbolizovao slavlje, uspeh, zajedništvo. Sada je postao i ambasador tih vrednosti u svemiru. I to ne prvi put – još 1904. godine, Mumm Cordon Rouge pratio je istraživača do ivice Antarktika. Odlazak u svemir je samo logičan nastavak te odvažne tradicije. Kako je istakao direktor Maison Mumm, Sesar Žiron, ovo nije samo šampanjac, već memorija Zemlje: terroir, umeće, radost života – sve pretočeno u bocu dizajniranu da odoli silama svemira.
I nije to bilo lako. Dizajn boce morao je da kombinuje tehnološku preciznost i estetski minimalizam. Unutrašnja staklena posuda, uokvirena čeličnom strukturom inspirisanom bačvama iz Reimsa, zatvorena je u aluminijumski oklop sa sistemom za sipanje bez oslanjanja na gravitaciju. Svaka kap se oslobađa elegantno, bilo da ste na tlu – ili u orbiti.
Šampanjac za svemir – redizajn ukusa
Naravno, problem sa svemirom je što otupljuje čula, pa je glavni enolog, Jan Munier, morao da prilagodi sam šampanjac: pojačana aromatika, duže starenje, dodatak vina iz hrastovih buradi – sve kako bi mehurići i u bestežinskom stanju budili nepce. Sada, kada se bočica vratila iz svemira, pažljivo se čuva u strogo kontrolisanim uslovima. A za oko pet meseci – Jan Munije će je otvoriti i ponuditi prvi gutljaj šampanjca koji je plesao među zvezdama.
Hedonizam u orbiti – za budućnost
Kako napominje Sebastien Bard iz CNES, ova misija ima šire značenje – od psihološke dobrobiti astronauta, do očuvanja kulturnih vrednosti daleko od Zemlje. Jer čak i na 400 kilometara iznad tla, gutljaj šampanjca može biti podsetnik na ono što nazivamo domom.