Ženevska čokolada – savršenstvo iz Švajcarske

Da li postoji nešto što predstavlja veći užitak od ženevske čokolade, poznate po svom neodoljivom i intenzivnom ukusu?

Za sve ljubitelje slatkih poslastica i destinacija za odmor u visokom stilu, Švajcarska je pravi izbor. Ne postoji bez razloga izreka u Švajcarskoj, da od deset ljudi, devet jasno kaže da obožava švajcarske čokolade, dok onaj deseti sigurno laže. Bez ikakve sumnje, Švajcarska je zemlja iskrenih ljubitelja čokolade. Studije su čak pokazale, da prosečni stanovnik ove alpske zemlje godišnje potroši više od 240 tabli čokolade. Kada se taj podatak uporedi sa drugim zemljama, jasno je da se ni u jednoj drugoj zemlji ne pojede više čokolade.

Osim što je zadovoljenje potreba za slatkim poslasticama važan deo načina života, takođe predstavlja i veoma važnu granu ekonomije i industrije. Još od vremena kada je nastao savremeni način obrade čokolade, u periodu od 1819. godine, mnogi pioniri ovog zanata su poreklom upravo iz Švajcarske. Švajcarsku reputaciju u proizvodnji čokolade su gradili ljudi poput Henrija Nestlea, Rudofa Linda i Danijela Petera, odnosno ljudi koji su zaslužni što danas imamo savremenu mlečnu čokoladu u svima poznatim ukusima.

Čokolada je sveprisutna u Švajcarskoj, nešto poput satova i sireva. Takav slučaj je posebno izražen u Ženevi, gde jednostavno nikada niste dalje od nekoliko koraka udaljeni od nekog izloga prepunog najrazličitijih kreacija od čokolade. Težak zadatak, ali ne može se reći da nije pravo zadovoljstvo u isto vreme, je istražiti koje su neke od najboljih ženevskih prodavnica čokolade.

La Bonbonniere

Odmah iza ugla, nedaleko od katedrale St. Pjer, nalazi se La Bonbonniere. Iako je postavljena nadomak glavne centralne zone, ta činjenica ne treba da zavara - prodavnica je po kvalitetu daleko iznad svih ostalih komercijalnih tipova radnji koje se nalaze u okruženju. Prvo što skrene pogled je izlog koji je ispunjen sa preko pedeset najrazličitijijh vrsta slatkiša. Po preporuci punačke dame iz prodavnice, obavezno je uzeti bar malo “Truffe au lait” i “Truffe Mocha”. Iako odlični, treba ostaviti bar malo mesta za specijalitet La Bonbonniere, “Pave de Geneve”, nastalih 1930. godine, u obliku kremastih kakao kockica.

Du Rhone

Prodavnica nastaje još 1875. godine i jedna je od najstarijih u Ženevi. Du Rhone nudi veoma širok izbor kreativno aranžiranih slatkiša punih ukusa, koji jasno dokazuju o kakvom se iskustvu majstora radi.

Auer

Iz Auer radionice dolaze slatkiši sa posebnim šarmom tradicije, koje, osim što su prava umetnička dela spolja, odlikuje takođe i odličan ukus. Auer je jedna od najpoznatijih prodavnica u Ženevi porodičnog tipa, sa tradicijom koja se neguje već pet generacija. Neke od najprepoznatljivijih čokolada iz Auer ponude su čokoladni keks, kremasti filovi sa alkoholom i kreacije od lešnika.

Chocolaterie Christophe Berger

Udaljena i sakrivena od glavne zone gde se turisti kreću, Chocolaterie Christophe Berger je pravi dragulj. Prema modernom dekoru prodavnice može se lako naslutiti da je glavni pravac ove neobične prodavnice istraživanje i eksperimentalni pristup u procesu pravljenja čokolade. Izbor je skroman, ali fokus nije na količini, već na istinskom kvalitetu. Ovde se ističe Cedret, desert nastao od crne čokolade sa elementima citrusa. Kutija čokolade Cedret predstavlja idealnu stvar koju možete poneti sa sobom kao uspomenu iz Švajcarske, dok može biti i praktično upakovano slatko zadovoljstvo koje vas očekuje posle večere i obilaska Ženeve.

N.S.

Luxury Experience