Zaboravljeni japanski viski sa neverovatnom pričom i cenom

Za ljubitelje viskija, tek nekoliko stvari može biti uzbudljivije od lova za retkim flašama iz zatvorenih destilerija…

Dekanta, online preprodavac osnovan 2015.godine, kolekcionarima olakšava kupovinu široke selekcije jedne od najfinijih nekadašnjih japanskih destilerija: Karuizawa. Kada je Karuizawa zatvorila svoja vrata trajno 2011.godine, japanski viski nije još uvek bio toliko popularan u čitavom svetu, kao što je to danas slučaj. Karuizawa brend je poznat po svojim odličnim proizvodima, koji su u kombinaciji sa svojim raritetom, zaista postali dragoceni. Zapravo, jedna flaša ovog viskija je aukcijski prodata po ceni od 60.000 dolara prethodnog meseca.

Na svu sreću, čak iako vam je ta cena van budžeta, Dekanta ima skoro 180 flaša ove destilerije koje imaju različite cene i idu od 119, pa sve do 96.499 dolara koliko košta retki Samurai set sa deset flaša.

Osnovana 1955.godine, nadomak planine Asama, Karuizawa destilerija bila je mala, pa je svaka kap dragocenog viskija bila sipana u male bakarne lonce, pre nego što je ostavljena da sazri u šeri buradi. Zbog svoje geografske lokacije, njihov viski je imao jedinstvenu alhemiju niskih temperatura i visoke vlažnosti, zahvaljujući kojima je nastao distinktivni profil ukusa.

Nakon što je tokom nekoliko decenija promenila više vlasnika, proizvodnja tako luksuznog viskija opisana je kao neisplativa, što je dovelo do zatvaranja. Zemlja na kojoj se ona nalazi kasnije je prodata. Čak iako plaćanje 70.000 dolara za jednu flašu pedeset godina starog Aqua of Life singl malt viskija deluje neverovatno, činjenica da ćete na taj način dobiti komad istorije, donekle je opravdava.