Viski skuplji od Porschea - Black Bowmore DB5 1964

Kada se dva industrijska titana udruže zarad jednog zajedničkog cilja, rezultati mogu biti apsolutno fantastični…

To je makar tačno kada se radi o novoj saradnji između brendova Bowmore i Aston Martin, koji su se udružili kako bi zajedno stvorili viski inspirisan jednim od najikoničnijih automobila sveta. Po prvi put iakda, škotska cenjena destilerija i voljeni engleski brend automobila, udružili su se kako bi kreirali singl malt viski ograničenog izdanja, koji je inspirisan omiljenim automobilom Džejmsa Bonda, DB5. Black Bowmore DB5 1964 je nazvan po godini kada je destilovan i dekantiran, a biće proizveden u ograničenom izdanju od samo 25 komada.

Ipak, godina i viski imaju dodatni značaj za Bowmore brend, kako je menadžer, Dejvid Tarner, izjavio: “Dok je grumenje uglja pravilo paru i grejalo naše postrojenje, to je bila prva destilacija nastala upotrebom novog metoda, koji se sada koristio za kreiranje Black Bowmore”. Kao pravi trenutak sudbine, taj period je takođe imao veliki značaj za Aston Martin brend, jer su oni upravo tada lansirali DB5, svoj najikoničniji automobil ikada.

Ovaj viski, koji je prvi put dekantiran u tridesetjednogodišnju kestenastu šeri burad, razvio je kult oko sebe tokom decenija, kada je postao jedan od najpoželjnijih singl maltova ikada proizvedenih. Bure i vreme su u njega utisnuli duh vremena, zajedno sa tamnom bojom i podjednako kompleksnim olfaktornim notama i ukusima. Kada se radi o mirisu, ljubitelji će biti oduševljeni zrelim voćem i karamel kremom, buketom duvana, kore pomorandže i crne višnje. Ukus otkriva slojeve manga, rajskog voća i meda akacije, što je protkano kombinacijom kafe i mirisa duvana.

Naravno, za ovako veličanstveno piće, morala je biti kreirana i specijalna flaša. Zapravo, svaka od njih napravljena je ručno od strane kompanije Glasstorm, a sadrži i originalni Aston Martin klip. Sve to dolazi upakovano u predivnu kutiju, u kojoj se nalazi i knjiga koja detaljno govori o ovoj jedinstvenoj kolaboraciji.

Kako saznajemo, viski će biti dostupan za kupovinu od ove jeseni, a koštaće vas 65.000 dolara.