Umetnička elegancija Old Pulteney 45-godišnjeg škotskog viskija "Bow Wave"

U svetu luksuznih viskija postoje flaše i onda postoje remek-dela.

"Bow Wave", novi 45-godišnji škotski viski iz Old Pulteney destilerije, svakako spada u ovu drugu kategoriju, ističući se neverovatno složenim dizajnom koji funkcioniše kao umetničko delo sam za sebe. Ova prefinjena flaša čuva najstariji singl malt destilerije, ne samo kao prekretnicu u godinama već i kao omaž morskom nasleđu destilerije.

Sama flaša je čudo, rezultat saradnje između Brodija Nerna i Nikole Bernsa iz Glasstorm kompanije, koji su pažljivo ručno kreirali tako da liči na jaje. Ovaj jedinstveni oblik, simbol porekla i rađanja, oponaša talase koji se razbijaju duž severne obale Škotske, gde se destilerija nalazi. Umetnička interpretacija dodatno podiže lepotu tečnog zlata unutar nje, pri čemu donji deo providnog stakla pruža mamljiv pogled u unutrašnji jantarni eliksir. Nijanse postepeno prelaze u tamno plavu na vrhu, simbolizujući igru sunčeve svetlosti na površini vode.

Ukrasena pravim srebrnim talasima i reljefima koji podsećaju na stene izbrušene beskrajnim talasima, flaša pruža estetsko zadovoljstvo. Pristup dragocenom sadržaju zahteva poseban ključ u obliku sidra, dodajući element misterije i uzbuđenja doživljaju ispijanja. Postavljanje flaše je takođe pažljivo osmišljeno; odmara se na komadu lokalno nabavljenog škotskog škriljca, kompletirajući očaravajuću prezentaciju.

Sadržaj flaše odgovara njenom veličanstvenom izgledu. Viski je sazrevao četiri decenije u američkim hrastovim buradima pre nego što je prošao petogodišnji proces dozrevanja u španskim hrastovim buradima. Ovaj proces je viskiju udahnuo intrigantne note kože, orašastih plodova, sušenog ananasa, sandalovine i smirne. Izvanredno je što je, sa svojih 45 godina, ovaj viski otprilike četvrtina starosti same destilerije.

Jedinstvenost "Bow Wave" seže dalje od procesa proizvodnje i dizajna. Ova jedinstvena flaša će biti ponuđena na aukciji Sotheby's 5. oktobra kao deo događaja "One of One" Old Pulteney. Ovaj događaj je namenjen ozbiljnim kolekcionarima koji cene ne samo ukus već i veštinu pravljenja viskija i složenost umetničke prezentacije.

Stvaranje ovog kalibra i umetničke inventivnosti ne može a da ne privuče pažnju i ne postane centralni deo svake kolekcije. Poznavaoci viskija zainteresovani za posedovanje ovog jedinstvenog dela viskija kao umetničkog dela mogu se registrovati za aukciju u Hopetoun House blizu Edinburga. Prema procenama Sotheby's aukcijske kuće, ovaj viski bi mogao da dostigne cenu do 30.000 funti (40.000 dolara).

Luxury Experience