Ultra-retki viski od pola miliona dolara

Izuzetno retka kolekcija 1964 Black Bowmore singl malt viskija biće u ponudi početkom iduće nedelje...

Kompletni petodelni set Isle of Wray destilerije i njihove legendarne ponude predstavlja sam vrhunac aukcije koja će se održati u Hong Kongu, a koja je posvećena retkim viskijima i maotajima. Osoba koja ponudi najviše novca neće otići sa aukcije samo sa jednom od najcenjenijih kolekcija viskija, jer će deo ponude i predivni ormarić za njih, kreiran od komada iz originalne destilerije.

Poznati po svojoj kombinaciji tropskog voća i treseta, singl malt viski u flašama destilovan je 1964.godine, a sazrevao je u buradi od hrastovine koja je prethodno korišćena za Oloroso šeri. Prvo izdanje lansirano je 23 godine kasnije, 1993.godine, sa dva izdanja koja su ga pratila tokom iduće dve godine. Treće izdanje je trebalo da bude poslednje, ali 2007.godine, četrdsetdvogodišnja edicija je predstavljena i ispraćena sa 159 flaša 2016.godine. Kako bismo vam dali ideju koliko je važan ovaj viski, podelićemo sa vama sledeće: flaša iz poslednjeg sanduka prodata je za više od 75.000 dolara u jesen 2019.godine pobedivši svoju pred-aukcijsku procenu za više od 50 procenata.

Ipak, nije ovde samo viski vredan naše pažnje. Kabinet u kom se on nalazi podjednako je očaravajući. Nastao kao delo dizajnera nameštaja Džona Galvina, bespoke drvena vitrina sadrži specijalne ručno duvane staklene držače za svaku flašu, kao i podmetače od mesinga, šest ručno duvanih flaša i bokal za vodu. Tu su takođe i detalji iz Bowmore destilerije, poput originalnog sefa i komada starog drveta.

Kako saznajemo, očekuje se da će ovaj besprekorni set biti prodat po ceni između 310.000 i 640.000 dolara, dok će novac od prodaje biti doniran neprofitnoj organizaciji baziranoj u gradiću Baumur, koja je fokusirana na izgradnju socijalnog smeštaja i otvaranje novih radnih mesta.

Luxury Experience