The Rare: Ultra redak 48-godišnji Dalmore Single Malt dolazi u samo tri flaše

Na svetu postoji veliki broj izuzetno skupih single malt škotskih viskija, pa zašto ne bismo dodali još jedan na listu koja stalno raste?

Ali, ovo novo izdanje Dalmore Single Malt ima nešto dodatno - The Rare viski flaša je smeštena u jedinstvenu skulpturu, i postoje samo tri dostupne.

The Dalmore Luminary No. 1 je prvi od tri u ovoj novoj seriji, saradnji između destilerije i Škotskog muzeja dizajna V&A Dundee koji se nalazi na reci Tej severno od Edinburga. Izdanje iz 2022. je 48-godišnji single malt pod nazivom The Rare, koji je prvobitno sazrevao u burbon bačvama. Zatim je bio smešten u bačve od škotskog i japanskog hrasta, što je ovom već dobro sazrelom viskiju dalo još više ukusa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

Prva od tri dostupne flaše biće prodata sa svojom skulpturom na Sotheby's aukciji u Londonu, a deo prihoda će biti namenjen V&A Dundee muzeju.

Druga će pronaći svoj dom u The Dalmore destileriji u Škotskoj, dok će treća biti dostupna kao deo kolekcije viskija The Dalmore kasnije, ali bez skulpture. Postoji i prototip dizajna koji će biti izložen u V&A Dandee muzeju.

Skulpturu o kojoj je reč dizajnirali su japanski arhitekta Kengo Kuma i njegov partner Mauricio Mučiola, a svoj doprinos su dali i Dalmore master destiler Ričhard Paterson OBE i glavni proizvođač viskija Greg Glas.

Skulptura je napravljena od 48 „dijamanata“ koji su izrezani od škotskog i japanskog hrasta kako bi odražavali sekundarno sazrevanje viskija, zajedno sa uglačanim metalom. Škotski hrast je pronađen oboren na obalama reke Tej.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Dalmore (@thedalmore)

„Luminary nije samo retka flaša, već izuzetan kvalitet sa izuzetnim dizajnom koji su sa ljubavlju napravili Ričard i Kuma. Ovo je treća saradnja aukcijske kuće Sotheby’s sa The Dalmore u poslednjih nekoliko godina i nema boljeg načina da zatvorimo naše aukcije 2022. u Londonu nego ovim spojem viskija i dizajna“, rekao je Džoni Faul, šef odeljenja za viski i alkoholna pića kuće Sotheby’s.

Licitacija za The Rare i prateću skulpturu biće otvorena 1. novembra, a očekuje se da će početna prodajna cena biti najmanje 100.000 dolara.

Luxury Experience