Svet je dobio novi najskuplji i najstariji viski

Ljubitelji viskija ne libe se da potroše neverovatne sume novca na najfinija pića koja im tržište nudi...

Jedna takva prilika im se upravo ukazala, sa osamdeset godina starim Gordon & MacPhail škotskim viskijem, najstarijim singl malt viskijem ikada flaširanim, koji se upravo pojavio u prodaji. Predstavljen u flaši i kutiji od hrastovine čiji dizajn potpisuje britansko-ganski arhitekta, Dejvid Ađaje, ovaj napitak je destilovan 3.februara 1940.godine, a flaširan 5.februara 2020., što ga čini najstarijim viskijem sveta. Pored toga, on potiče iz istorijske Glenlivet destilerije koja se nalazi u gradu Morej u Škotskoj, i smatra se najfinijim svoje vrste.  

Komentarišući ga, slavni arhitekta je rekao: "Kada želim da sarađujem, tražim istomišljenike i partnere otvorenog uma, kada se radi o zanatu, umeću, verovanju i tradicijama. Obožavam opsednutost Gordon & MacPhail kvalitetom njihovih proizvoda i njihovim umećem - to je romantična posvećenost, koja vam daje priliku da učinite zaista neverovatne stvari".

Svaka flaša od 70 centilitara ručno je duvana od strane Glencairn Crystal studija i deluje kao da je kreirana od jednog bloka kristala. Kako kaže Ađaje, "želeli smo da kreiramo sud u kom će unikatno iskustvo i tradicija ovog brenda viskija biti inkorporirane i prenete. Od razumevanja samog procesa destilovanja viskija, uspeo sam da otključam dizajn koji je dozvoljavao koheziju, gde je nedostatak razlike između suda i kreiranog sadržaja zapravo stvorio kompletno iskustvo".

Kako bi akcentovao flašu, dizajner je takođe kreirao kutiju, koju opisuje kao paviljon od hrastovine. "Upotreba hrastovine, relikvije proizvodnog procesa i veze između sanduka i viskija, stvorila je nešto magično, poput poštovanja i razumevanja činjenice da se sud i tečnost u njemu ne razlikuju, već rastu zajedno", kaže Ađaje.

"Hrastovina je primarni materijal, prirodan. Cenim njegovu dragocenost kao integralnog dela u procesu proizvodnje viskija. Želeo sam da kreiram dizajn koji je omaž ulozi hrastovine u transformisanju tečnosti u eliksir, sa skoro magičnim osobinama", dodao je.

Ograničen na samo 250 flaša, ovaj viski će biti aukcijski prodat u Hong Kongu, a očekuje se da će dostići cenu između 100.000 i 200.000 dolara.

Luxury Experience