Retka flaša The Macallan viskija inspirisanog Njujorkom upravo je prodata za 250.000 dolara

Više slika

Više slika

Ovo specijalno izdanje Single Cask je jedna od samo dve flaše koje je kreirala destilerija.

Rano je bilo očigledno da će Macallan's Distil Your World NeW York Edition koštati kolekcionare prilično novca. Ograničen na samo 1.000 flaša, viski je prvobitno imao cenu od 4.300 dolara, ali je na kraju prodat za četvorostruko više od toga putem interneta. Međutim, viski je tokom vikenda dostigao zapanjujuće nove visine.

Specijalno izdanje Single Cask prodato je u petak za 250.000 dolara u Sotheby's aukcijskoj kući. Flaša, jedna od dve koje je stvorila čuvena destilerija, privukla je 68 ponuda pre nego što je prodata privatnom kolekcionaru iz Azije za trostruku pretprodajnu procenu. Druga flaša će biti bezbedno čuvana u Macallan arhivi.

Da rezimiramo, ovo je drugo izdanje u Macallan seriji Distil Your World, pri čemu je prva istakla ukuse Londona, dok ova ekspresija hvata arome i mirise Njujorka. Proizvođač viskija Macallan Poli Logan otputovala je u Veliku jabuku i sarađivala sa kulinarskim teškašima Roca Brothers na razvoju napitka. Rekla je da je bila inspirisana uličnom hranom kao što su „slatkiši, vafli, lomljivi kikiriki, čokolada i pekan orasi“.

Originalni viski sastavljen je kombinacijom šest bačvi sazrevalih u burićima od evropskog i američkog hrasta začinjenog šerijem. U međuvremenu, izdanje Single Cask Edition sa aukcije u petak kreirano je korišćenjem viskija iz bureta od evropskog hrasta začinjenog šerijem iz 2002. godine.

Oba viskija donose note jabuke i citrusa na nosu, arome tamne čokolade, sirupa zagorele narandže i višnje na nepcu i nagoveštaj začina na završnici. Izdanje Single Cask takođe obećava novi ukus slatkih bombona i nagoveštaj trešnjinog cveta.

Sve flaše se nalaze u kutiji za prezentaciju sa ugraviranom mapom Njujorka iz vazduha i knjigom koja opisuje inspiracije iza viskija. Ova konkretna flaša je takođe došla sa luksuznim iskustvom u restoranu El Celler de Can Roca - to restoran sa tri Michelin zvezdice u vlasništvu gore pomenute braće - za srećnog kolekcionara i tri gosta.

Iako je 250.000 dolara prilično velika suma, aukcija je bila dobrotvorna: prihod od prodaje koristiće ChaShaMa, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Njujorku koja neguje umetnike pretvarajući neiskorišćene nekretnine u pristupačne prostore za rad i prezentacije. Za to svakako vredi podići čašu viskija.

Luxury Experience