Ovaj irski singl malt je najskuplji viski ikada

Čini nam se kao da smo juče pisali o najskupljoj flaši viskija ikada prodatoj na aukciji...

Baš kao i tada, rekord je oboren, ali viski koji je uspeo to da učini će vas možda iznenaditi. U pitanju je flaša irskog singl malt viskija koji dolazi sa Faberže jajetom u kompletu.

Uobičajeno je da se flaš viskija koje se prodaju za milione na aukcijama sastoje od škotskog singl malta, a edicija koja je bila rekorder potiče iz destilerije Macallan i nosi naziv The Macallan 1926. Viski star šezdeset godina postao je najskuplji ikada prodat kada je na aukciji u novembru promenio svog vlasnika po ceni od 2.7 miliona dolara. Ipak, prošle nedelje je stigla vest da je kolekcionar Majk Dejli kupio The Emerald Isle set The Craft Irish Whiskey Co po ceni od 2.8 miliona dolara, postavljajući novi rekord.

Šta čini ovaj viski tako posebnim? Sama tečnost zvuči prilično standardno, barem u ultra-premium kategoriji. To je trostruko destilovani, 30-godišnji irski singl malt viski koji je sazrevao u burbon i šeri bačvama, nešto što možete pronaći za otprilike 2.000 dolara umesto 2 miliona dolara. Međutim, The Craft Irish Whiskey Co. poznat je po svojim luksuznim pakovanjima i ekskluzivnosti, a oba se odnose i na ovaj set. Samo sedam setova ovog određenog viskija pušteno je u prodaju, a svaka boca dolazi u kutiji od orahovine sa Faberge jajetom koje sadrži smaragd, prilagođenim Faberge satom i parom Cohiba cigara sa Kube.

Prema Dejliju, koji je stekao novac investiranjem u hijaluronsku kiselinu, irski viski je budućnost viskija uopšte. "Oživljavanje irskog viskija je relativno novo, pa osećam da ulazim u to od samog početka", rekao je u saopštenju. "Mi tek počinjemo uviđati kako luksuzni irski kako gradi svoje ime.”

Što se tiče The Craft Irish Whiskey Co., osnivač Džej Bredli uvek je imao za cilj da irski viski učini luksuznom kategorijom, a ovaj potez dovodi tu viziju korak bliže ostvarenju. Verovatno nećete pronaći još jedan set Emerald Isle na prodaju u ovom trenutku, ali The Brollach singl malt set sada je dostupan za naručivanje na ReserveBar sajtu za malo manje od osam hiljada dolara.

Luxury Experience