Otkrivamo: ko je vlasnik najskuplje kolekcije viskija na svetu procenjene na 16.75 miliona dolara

Mnogi od nas su ponosni vlasnici jedne ili dve flaše skupocenog viskija…

Ipak, u toj igri nas, bez preteranog iznenađenja, pobeđuje čovek iz Vijetnama. U pitanju je biznismen Vijet Ngujen Dinah Tuanm koji poseduje najskuplju kolekciju viskija na čitavom svetu. Ovaj stanovnik Ho Ši Min Sitija takođe je nosilac titule u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda zbog svog vredne kolekcije, koja je procenjena na neverovatnih 16.75 miliona dolara.

Vijetova kolekcija predstavlja jedinu kompletnu Macallan Fine & Rare kolekciju, uključujući i prestižno 1926 izdanje, jednu od samo dvanaest flaša najstarijeg Bowmore viskija, kao i jednu od samo dvadeset i četiri flaša 1919 vintage Springbank viskija. Ukupno, njegova kolekcija se sastoji od 535 najstarijih, najređih i najfinijih flaša škotskog i japanskog viskija.

Komentarišući svoju kolekciju, Vijet je izjavio: “Za mene, skupljanje viskija je postala moja životna strast. Svaki trenutak slobodnog vremena koji imam provodim na aukcijskim i trgovinskim sajtovima, pokušavajući da pronađem slavne i retke viskije iz čitavog sveta. To zahteva mnogo strpljenja i dosta upornosti, ali ja se ponosim svojim trudom. Što se moje kolekcije tiče, nemam nameru da je prodajem. Ni jednu jedinu flašu. Zapravo, nastaviću da lovim starije i ređe varijetete kako bih je još više obogatio”.