Novi irski viski od 50.000 evra dolazi iz Jameson destilerije

Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four je irski viski star 48 godina iz popularne irske destilerije Jameson.

Najpoznatiji irski viskiji, kao što su Tullamore DEW, Powers ili Jameson, su brendovi sa cenom koja je dostupna široj javnosti. U ovoj kategoriji, međutim, ne nedostaju neki ultra-luksuzni, manje poznati alkoholni napici, koji se po kvalitetu – i ceni – takmiče sa teškim imenima u najrazvijenijoj škotskoj industriji. Novi Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four, predstavljen ovog meseca, jedan je od takvih primera.

Midleton je destilerija koju vodi Irish Distillers, kompanija odgovorna za proizvodnju najpopularnijeg irskog viskija na svetu, Jameson, kao i drugih poznatih brendova kao što su Redbreast, Powers i Green Spot.

Takođe, kompanija proizvodi Midleton Very Rare asortiman, mešavinu irskih viskija koji se izdaju kao godišnja berba, zajedno sa nekim specijalnim flašama ograničenog izdanja. Pre nekoliko meseci, destilerija je u partnerstvu sa The Pinnacle Vintage, predstavila jednu flašu po ceni od 130.000 dolara, koja je rasprodata za samo dve sekunde nakon što je objavljena u onlajn prodavnici.

Kolekcija Silent Distillery sastoji se od viskija destilovanih u destileriji Old Midleton, koju su 1975. godine zamenile prostorije koje rade danas. Kao što ime sugeriše, novo Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four je četvrto od šest planiranih izdanja, od kojih će poslednje biti predstavljeno 2025. godine povodom obeležavanja 200. godišnjice Old Midleton destilerije.

Chapter One je bio 45 godina star peated single malt (relativno neobično za irski viski), Chapter Two je 46 godina star single pot viski i Chapter Three je takođe bio 47 godina star single pot viski.

Novo poglavlje Midleton Very Rare Silent Distillery Chapter Four je mešavina dva viskija stara 48 godina koji su odvojeno sazrevali u burbon bačvama. Viskiji su destilovani i stavljeni u različite bačve 1973. godine pod vođstvom tadašnjeg glavnog destilera Maksa Kroketa, a skoro vek kasnije, dve različite vrste su spojene u istoj bačvi gde su odstojale 48 dana. Ovaj spoj je dao samo 119 flaša sa sadržajem alkohola od 53,9%.

„Proces spajanja za četvrto poglavlje je pravo svedočanstvo nauke i umetnosti pravljenja viskija", rekao je destiler Kevin O'Gorman. „To je delikatan proces koji omogućava da se različiti elementi stapaju tokom vremena, što rezultira zaista izuzetnim i složenim viskijem. Ovo ograničeno izdanje viskija prikazuje kako izvrsnost Midleton Very Rare, tako i istoriju i nasleđe kolekcije Silent Distillery. Četvrto poglavlje je kao da držite deo istorije u flaši."

Kao što biste očekivali od viskija po ceni od 50.000 evra po flaši, pakovanje je isto tako luksuzno. Flaša je smeštena u specijalno dizajnirani „ormar“ koji je kreirao irski majstor Džon Galvin. Svaka kutija je ukrašena kožom, srebrom i hrastom iz starih irskih buradi za viski, dok je sama flaša napravljena od kristala sa potpisom House of Waterford.

Luxury Experience