Najstariji viski sveta odlazi na aukciju

Svet aukcija ispunjen je retkim flašama i sanducima zrelih i dragocenih pića…

Malo je onih koji se mogu upoređivati sa flašom Old Ingledew viskijem, koji će biti u ponudi tokom ovog leta. Pitate se zašto? Pa, veruje se da je ova flaša američkog viskija zapravo najstarija na svetu. Skori laboratorijski test pokazao je da je Old Ingledew, za koji se prvobitno smatralo da potiče iz 1850ih, zapravo flaširan između 1763. i 1803.godine.

Džozef Hajman, specijalista za pića iz Skinner Auctioneers kuće, udružio se sa naučnicima Univerziteta Džordžije i Univerziteta Glazgova kako bi analizirao dragoceni viski ranije ove godine – uzorak je uzet kako bi bio testiran metodom datiranja karbon-14, koja analizira količinu radio karbona u predmetu ispitivanja.

Test je pokazao da postoji 81.1 procenat verovatnoće da je viski zapravo flaširan između 1763. i 1803.godine, što ga stavlja u kontekst Američke revolucije. Moguće je da je viski još stariji, jer je sazrevao u buradi od hrastovine, a potom je čuvan nekoliko decenija u velikim staklenim balonima pre nego što je konačno flaširan.

Old Ingledew, koji je flaširan od strane Evans & Ragland, nekada je pripadao finansijeru Vol Strita, Džonu Pjerponu Morganu, koji ga je kupio tokom poslovnog puta. “U pitanju je zaista fascinantna priča. Viski nije bio flaširan u destileriji koja je uništena tokom rata, već u prodavnici, a baš tako je svoj život započeo i škotski Johnnie Walker”, objašnjava Hajman.

Morganov sin, Džek, poklonio je viski guverneru Južne Karoline, Džejmsu Birnsu početkom četrdesetih godina prošlog veka. Druge dve flaše bile su u vlasništvu Frenklina D. Ruzvelta i Herija S. Trumana, ali je ova jedina koja je preživela svoje dugo putovanje.

Flaša Old Ingledew Whiskey će biti glavni akcenat online aukcije koja će trajati do poslednje sedmice juna, dok je procenjeno da će se prodati po ceni između 20.000 i 40.000 dolara. Ipak, uzimajući u obzir njegovu istoriju, verujemo da će novi vlasnik morati da bude daleko darežljiviji.