Najstariji viski na svetu prodat je za 137.000 dolara

Viski Old Ingledew nekada je pripadao finansijeru sa Vol Strita, Džonu Pjerponu Morganu. 

Objavljeno je da je najstariji viski na svetu prodat za 137.000 dolara. Skinner Auctioneers koji su nadgledali proces nadmetanja saopštali su da je viskiji, poznatiji kao Old Ingledew viski, najverovatnije flaširan između 1763-1803. godine.

„Uzeli smo uzorak i testirali ga metodom datiranja karbon-14 i utvrdili sa 81,1% verovatnoćom da je viski proizveden između 1763-1803”, kaže Džozef Hajman stručnjak u Skinneru. „Viski nije flaširan u destileriji koja je uništena u ratu, već je flaširan u opštoj prodavnici, na isti način na koji je svoj život započeo škotski viski Johnnie Walker.”
 

Osim podataka o datiranju koje daje savremena nauka, sama boca je bila označena i na njoj je stajalo da je viski „verovatno napravljen pre 1865. godine“. U kratkom odlomku je uključeno i vlasništvo. Zanimljivo je da je boca pripadala Džonu Morganu, nadaleko poznatom finansijeru sa Vol Strita.

Osim čuvenog bankara, bivši vlasnici boce su Džejms Birns, bivši sudija Vrhovnog suda SAD i guverner Južne Karoline, dok su druge dve boce (ukupno tri boce) bile u vlasništvu Frenklina D. Ruzvelta i Herija S. Trumana.

Prema Hajmanu, flaša koja je prodata na aukciji je jedina koja je ostala. Prema prvim procenama CNN, koštala je između 20.000 i 40.000 dolara, ali je konačna cena premašila 100.000 dolara.

Prvo mesto i dalje pripada viskiju iz 1926. godine Macallan Fine, koja je prodat za 1,9 miliona dolara 2019. godine. Bez obzira na cenu, Old Ingledew viski je možda najstariji viski ikada otkriven na svetu. 
 

Luxury Experience