Najstarija flaša ruma na svetu upravo prodata za 30.000 dolara

Može li rum i dalje imati dobar ukus nakon skoro 250 godina u flaši?

Spektakularno zrela i stara žestoka alkoholna pića, posebno single malt viski, popularnija su nego ikada. Jedan od najboljih je The Macallan koji je sazrevao 100 godina i nedavno oborio rekorde na aukcijama. Ali, pažnju kolekcionara više ne privlači samo sazreli viski, jer je ono što Ginisova knjiga rekorda naziva „najstariji poznati rum“ upravo prodato za skoro 30 hiljada dolara.

U pitanju je rum iz 1780. godine koji je destilovan na Barbadosu na imanju Harevud, koji su u podrumu kuće u Velikoj Britaniji otkrila dva profesionalca za trgovinu vinom 2011. godine. Rum je prvobitno prodat na aukciji Christie's 2013. za 9.500 dolara, ali je nedavno kompanija za alkoholna pića iz Majamija Old Liquors Inc. prodala flašu privatnom kolekcionaru u Švajcarskoj za 29.999 dolara.

Prema sajtu aukcijske kuće Christie’s, bilo je ukupno 59 flaša tamnog i svetlog ruma, ali su samo 23 bile pogodne za prodaju jer se kvalitet mnogih pogoršao.

"Ponosni smo što smo deo sveta najfinijeg ruma“, rekao je šef Old Liquors Inc, Bart Laming, u saopštenju za štampu. „Radujemo se što ćemo nastaviti da nudimo našim kupcima najbolja retka i vrhunska alkoholna pića iz celog sveta.”

Kompanija upravlja zadivljujućom kolekcijom žestokih pića sa više od 10.000 boca u svom podrumu Doral na Floridi, uključujući sorte konjaka, porta, madeire i viskija iz 18. i 19. veka.

S obzirom na to gde i kada je destilovan ovaj vintage rum Harewood, vredi napomenuti da je to relikt ere kada je ropstvo bilo životna činjenica na Karibima. Christie's je pratio flašu unazad do porodice koja je svoje bogatstvo izgradila u industriji šećera, koja je bila suštinski povezana sa trgovinom robljem u to vreme. U tom cilju, prihod od prodaje otišao je u korist Fondacije Geraldine Connor. Ova organizacija, nazvana po ženi koja je bila duboko uključena u muzičku zajednicu zapadnoindijskih bendova u Velikoj Britaniji, radi na tome da pomogne mladima da se uključe u izvođačke umetnosti.

Luxury Experience