Najskuplji minijaturni viski sveta obara sve rekorde

Yamazaki 55-Year-Old postao je najskuplji japanski viski koji je prodat na aukciji po ceni od 793.965 dolara…

Iste cene ne mogu biti primenjive kada se radi o minijaturama iz očiglednih razloga, ali kako saznajemo, flaša viskija od 50 ml upravo je prodata za 9.000 dolara, što ga je učinilo najskupljim minijaturnim izdanjem ikada prodatim na aukciji. Kolekcija od 400 Springbank sing malt viskija destilovanih 1919.godine prodato je za 77.800 dolara nakon provizije. Nekoliko godina kasnije, 1970.godine, destilerija je ušla u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najskuplji viski sveta, proizvodeći samo 24 flaše punih dimenzija.

Sukinder Sing iz The Whisky Exchange, sakupljao je ovu kolekciju tokom četiri decenije. Kako on kaže: “Jako sam zadovoljan što su ove minijature, nakon četrdeset godina rada, pronašle svoj put do drugih važnih kolekcija širom sveta”. Možemo slobodno reći da je Sing ushićen, ne samo zbog činjenice da je Spingbank 1919 oborio cenovni rekord sveta, već zbog činjenice da je čak deset minijatura iz njegove kolekcije dostiglo cenu od 1.400 dolara ili više.

“Srećan sam što je interesovanje za sakupljanje minijatura sve veće i veće, jer je to nešto u šta sam se zaljubio špre četiri decenije”, objašnjava Sing. Druge varijante dostigle su razumne cene na aukciji, pa je retki Glenfiddich Special sa kutijom prodat za skoro 3.300 dolara, dok je Macallan Spiral Label iz sedamdesetih promenio vlasnike za 3.000 dolara.

Luxury Experience