NAJSKUPLJI ČAJEVI SVETA

Kao aromatično piće, čaj je jedno od najomiljenijih i najviše konzumiranih pića širom sveta…

Listići biljke čaja po imenu Camellia Sinensis umaču se u vruću ili ključalu vodu kako bi se pripremilo ovo ukusno piće. Malo gorkog i čudnog ukusa, čaj takođe rashlađuje i može se piti na više načina. Studije pokazuju da čaj ima i neka medicinska svojstva, pored ostalih, ted a je dobar po vaše zdravlje i celokupni osećaj. Tri zemlje proizvode neke od najkvalitetnijih čajeva sveta. Čajevi iz Indije, Kine i Šri Lanke su poznati po svojoj aromi i ukusni su kao i njihova druga pića. Različiti prostori proizvode različite vrste čajeva koji imaju jedinstveni ukus i aromu iz mnoštva razloga. Štaviše, ovih dana, čajevi se mešaju sa raznim biljkama zarad boljeg delovanja po vaše zdravlje. Evo nekih od najskupljih čajeva koji su dostupni širom sveta.

Darjeeling čaj poznat širom sveta po svom distinktivnom ukusu i boji. Sa lokacijom u Indiji, Darjeeling se nalazi u podnožju istočnih Himalaja. Padine Himalaja, na visini od 600 do 900 metara iznad nivoa mora i nekoliko drugih faktora čine Darjeeling čaj toliko posebnim. Delikatno je pomešan sa nitim srebra, što je inače patentirani proizvod Makaibari imanja. Čaj se prodaje po ceni od 400 dolara po kilogramu.

Nazvan po budističkom dijetičaru Guan Yin odnosno Čelična Boginja Milosti, ovaj kineski čaj košta oko 1500 dolara po kilogramu, a to je Oolong čaj, što znači da je mešavina zelenog i crnog čaja. Jedan od bitnih aspekata ovog skupocenog čaja je činjenica da može biti kuvan sedam puta pre nego što izgubi ukus.

Da-Hong Pao u bukvalnom prevodu znači Veliki Crveni Ogrtač, i zapravo je varijacija Wuyi Oolong čaja. Prema legendi, oni su sačuvani još od Ming Dinastije i takođe imaju i medicinsku upotrebu. Ekstremno su očuvani i tretiraju se kao nacionalno blago, te se nude kao nacionalni poklon bitnim ličnostima. Ovaj čaj je praktično nemoguće naći u prodaji, a cena mu može dostići i 1.250.000 dolara po kilogramu.

Kesice za čaj bile su način serviranja ili pravljenja čaja duže vreme. Kako bi se obeležilo 75 godina od nastanka kesica za čaj, jedna od najpoznatijih kompanija iz Velike Britanije, koja se bavi proizvodnjom čaja, lansirala je dizajnirane dijamantske kesice za čaj po ceni od 15.000 dolara. Ove skupocene kesice za čaj sadrže oko 280 veoma kvalitetnih dijamanata.

Luxury Experience