Martell predstavlja novi ultra-premijum konjak

Ovaj novi proizvod je mešavina od 1.400 različitih eau-de-vie-a.

Nedavne vesti u vezi sa kategorijom konjaka nisu bile sjajne, s izveštajima o opadajućim prodajama od velikih brendova poput LVMH i Remy Cointreau. Ali to nije sprečilo predstavljanje novih visokokvalitetnih edicija, kako svedoči zaista jedinstveni novi izraz iz Maison Martell - limitirana mešavina koja je stajala u buradima napravljenim od 300 godina starog hrasta u istorijskom šatou.

Novi L'Or de Jean Martell Reserve du Chateau de Chanteloup otkriven je prošlog decembra na raskošnoj večeri u istorijskoj kući porodice Martell, Chateau de Chanteloup, uz koktele od konjaka i višesatni meni degustacije kreiran od strane šefa kuhinje Aleksandra Macija koji ima i Mišelin zvezdicu. Svaka runda vešto pripremljenih jela uparena je sa posebnim izrazima Martell konjaka, sve do velikog otkrića - novi L'Or Reserve konjak izronio je iz tajnog odeljka ispod stola uz pratnju gudačkog kvarteta koji je izvodio dramatične pasaže klasične muzike.

Reserve du Chateau de Chanteloup stvorio je majstor podruma Kristof Valto, deveti čovek koji je držao ovu titulu u 300-godišnjoj istoriji Martell brenda. Mešavina sadrži više od 1.400 eau-de-vie-a iz četiri crus regiona Konjak, a prema Valtou svaki pruža specifičan profil ukusa - Borderies nudi cvetne note, Grande Champagne strukturu, Petite Champagne mekše ukuse, i Fins Bois voćni karakter. Konačna mešavina dovršena je u posebnim buradima napravljenim od hrasta starog tri veka koji je poseban po svojoj jedinstvenoj finoj strukturi. Ova burad su postavljena u Château de Chanteloup za finalno sazrevanje, i pretpostavlja se da su temperatura i vlažnost na tom određenom mestu imali neki uticaj na interakciju između duha i drveta.

Valto je rekao da je počeo raditi na ovoj novoj mešavini pre otprilike sedam godina i želeo je da bude drugačija od prethodnih izdanja L'Or. "Nisam samo menjao mešavinu, već i mentalitet iza nje", kaže on. "To je limitirano izdanje koje ćemo menjati svaki put, odajući počast različitom mestu." Ovaj novi izraz, koji je u suštini prepravka linije L'Or, biće praćen sa još tri izdanja u narednim godinama, pri čemu će svako sazrevati u drugom šatou i biti mešano kako bi uhvatilo različiti element Martell konjaka.

Valto neće otkriti tačne godine eau-de-vie-a u mešavini, ali kaže da se kreću od 10 do preko 100 godina. Konačna mešavina provela je najmanje jednu godinu u lagano tostiranim buradima od 300 godina starog hrasta, a on upoređuje efekat drveta na duh sa japanskim mizunarom. "Stvarno mu daje nešto posebno na nepcu", kaže on. "Ima teksturu i ukus koji su veoma delikatni, veoma cvetni. Da biste napravili dobar konjak, potrebno je vreme." Na nepcu se osećaju note kiselih trešanja, čokoladne pomorandže, kompota od borovnica, maline i krema od limuna, a zatim i ukusi poput espresa, jabukovog soka, smokve, grožđa i kajsije.

Samo 1.000 boca L'Or de Jean Martell Reserve du Chateau de Chanteloup biće dostupno od 26. februara (preporučena maloprodajna cena $7.500). Konjak dolazi u Baccarat kristalnom dekanteru sa 19-karatnim zlatom na vratu, a svaki je smešten u ručno izrađenu kutiju.

Luxury Experience