Madagaskar proizvodi najbolji kavijar sveta

Ova zemlja će uvesti 5 tona kavijara na globalno tržište ove godine…

Crni biseri koji krase menije najluksuznijih restorana sveta, imaju poprilično jasnu istoriju: oni uglavnom potiču od divlje jesetre koja pliva po Kaspijskom moru. Ipak, sa kavijarom koji se uzgaja na farmama i čija količina eksponencijalno raste, on sada potiče sa svih strana sveta. Poslednji region koji talasa ovo tržište je veoma iznenađujuć: u pitanju je ostrvska nacija Madagaskar, koja je prvi i za sada jedini afrički izvor kavijara.

Ovo ostrvo nadomak obale Mozambika sinonim je za lemure više nego što je sinonim za luksuzne delikatese, a izbaciće oko pet tona kavijara na globalno tržište ove godine, a on će poteći od tri francuska preduzetnika, koji su osnovali prvu afričku farmu kavijara, Acipenser, na obali jesera Mantasoa 2009.godine.

“Naši prijatelji su mislili da smo ludi”, kaže Delfin Dabezije, jedna od osnivača Acipenser. “Čak su i naši najbliži prijatelji govorili: ‘Ludo, kavijar na Madagaskaru – šta je sledeće, losos u pustinji?’, a mnogi od njih su nam se smejali”.

Pa, kako to obično biva, ko se poslednji smeje, najslađe se smeje. Delfin, njen suprug Kristof i njihov poslovni partner Aleksandre Gerer, sada zapošljavaju između 250 i 300 lokalnih stanovnika, proizvode pet tona kavijara na godišnjem nivou i imaju planove da udvostruče proizvodnju u narednih pet godina.

Dinamični trio svoj posao obavlja u okviru online prodavnice sa Rova Caviar etiketom, pored činjenice da svojim kavijarem snabdevaju Francusku, SAD i brojne druge lokacije. Prošle godine, Rova Caviar je sve svoje zalihe rasprodao za samo nekoliko nedelja.

 

Luxury Experience