Littlemill star 45 godina je verovatno najređi škotski viski u svetu

Prirodno je da svi želimo nešto posebno, nešto što je teško pronaći i dobiti.

Marketinški stručnjaci žele da iskoriste tu urođenu potrebu, naravno, i zato smo stalno bombardovani malim serijama i ograničenim izdanjima, čak i ako postoji kapacitet da se oslobodi znatno više od onoga što vidimo na policama.

Međutim, kada je u pitanju Littlemill retkost je stvarna. Lowland destilerija, smeštena na obalama reke Klajd, nekada je bila najstarija u celoj Škotskoj. U stvari, to je bila prva destilerija koju je kralj Džordž III licencirao za „maloprodaju piva i drugih pića koja podležu akcizama“, u novembru 1772, što joj po definiciji daje prizvuk ekskluzivnosti.

Zatim dolazi do nesrećnog incidenta i destilerija je izgorela do temelja 232 godine kasnije. Od tada, Majkl Henri, glavni destiler grupe Loch Lomond, brine o poslednjim sačuvanim buradima. Ne znamo tačno koliko je zaliha ostalo, ali znamo da svaki put kada Henri odobri novo izdanje, ono je u izuzetno ograničenim količinama.

Najnovija ponuda je najvažnija jer se njom obeležava 250. godišnjica destilerije Lowland. U skladu sa ovom prilikom, 250 pojedinačno numerisanih boca stiglo je na police po jednako posebnoj ceni od 9.500 funti po boci.

Tečnost koja se nalazi unutra ekstrahovana je jednom destilacijom 4. oktobra 1976. Godine 1996. ponovo je prebačena u bačve od američkog hrasta, pre nego što je podvrgnuta šestomesečnoj doradi u bačvama od šerija neposredno pre flaširanja.

Da bi proslavio ovu retku prekretnicu, Majkl Henri je sarađivao sa svetski poznatim austrijskim fotografom Stefanom Sapertom. Izuzetna prezentacija ovog izdanja crpi inspiraciju iz tradicionalnih viktorijanskih kamera. Kao deo ove ekskluzivne saradnje, Stefan je napravio 250 srebrnih fotografija na crnoj staklenoj ploči, ponovo uhvativši pogled sa obala reke Klajd prema originalnoj destileriji Littlemill. Svaka ploča je potpuno jedinstvena, potpisana i pojedinačno numerisana.

Littlemill zauzima jedinstveno mesto u škotskoj istoriji i nešto je što se nikada neće moći u potpunosti ponovo kreirati u budućnosti. Na sreću, njegova preživela zaliha nam daje priliku da se vratimo u prošlost, gutljaj po gutljaj.

Luxury Experience