Led iz glečera za koktele u Dubaiju: Grenlandski luksuz ili ekološki nonsens?

U scenariju koji izgleda kao najgora noćna mora Grete Tunberg, jedan startup vadi led star 100.000 godina sa arktičkih glečera...

Ovaj led, koji je mnogo čistiji i topi se sporije, transportuje se u rashladnim kontejnerima 15.000 kilometara daleko kako bi se koristio u dekadentnim koktel barovima u Dubaiju. Ruža bi sa bilo kojim drugim imenom bi i dalje mirisala slatko, ali kokteli u luksuznim barovima Dubaija ne bi bili tako spektakularni bez leda sa glečera iz Grenlanda. U potezu koji je podigao nivo miksovanja pića, ali i obrve radoznalih posetilaca, startap kompanija sa Grenlanda, Arctic Ice odlučila je da led star 100.000 godina sa arktičkih glečera transportuje do luksuznih barova u ovom gradu. Iako zbunjujuće i naizgled nepotrebno, u odbranu ovog poteza, led sa glečera je kompresovan tokom hiljada godina i topi se sporije od običnog leda.

To ga čini savršenim saputnikom za skupe koktele u vrhunskim barovima, gde pića nisu razblažena i nivoi alkohola i ukusa ostaju visoki, što rezultira mnogo luksuznijim iskustvom. Kompanija promoviše svoj proizvod kao 'najčistiji led na svetu, izuzetno dobijen sa netaknutih glečera Grenlanda'. Arctic Ice se direktno dobija sa prirodnih glečera na Arktiku, koji su u zamrznutom stanju više od 100.000 godina, tvrdi kompanija. 'Ovi delovi ledenih ploča nisu bili u kontaktu sa bilo kakvim zemljištima niti kontaminirani zagađivačima proizvedenim ljudskim aktivnostima. To čini Arctic Ice najčistijim H2O na Zemlji.'

Suosnivač Arctic Ice kompanije, Malik V Rasmusen, ponosni je osnivač novog izvora prihoda za Grenland. 'Na Grenlandu sav novac zarađujemo od ribe i turizma,' rekao je Rasmusen za Guardian. 'Dugo sam želeo da pronađem nešto drugo od čega možemo profitirati.' Preduzetnik tvrdi da je njegov led ekološki prihvatljiv i socijalno vredan. Izvlači se iz bogatih fjordova oko Grenlanda koristeći specijalizovani brod sa kranom. Led se zatim čuva u plavoj plastičnoj kutiji dok brod ne bude pun.

Led prelazi put 15.000 kilometara u rashladnom kontejneru od Grenlanda do sunčanog Dubaija. Rashladni kontejner ga prevozi do Danske preko islandske brodske kompanije Eimskip, a zatim se utovara na drugi brod koji ga prevozi dalje u Dubai, gde ga dočekuje lokalni distributer, Natural Ice, koji ga dalje prodaje luksuznim barovima i restoranima.

Sve ovo se radi kako piće ne bi bilo razblaženo – mnogi će reći da je daleko jednostavnije rešenje da se piće ne drži u ruci, jer temperatura našeg tela pomaže brže topljenje leda, da se koriste kamenčići za viski ili običan led, a mi realno nemamo argument kojim možemo opravdati ovu dekadenciju, posebno ukoliko uzmemo u obzir tvrdnje naučnika da bi Zemlja mogla izgubiti do 80 % svojih glečera do 2100.godine zbog klimatskih promena.

Brojke su već tu, i kako tvrdi NASA, Grenland gubi 270 milijardi tona leda svake godine. Kompanija je suočena sa kritikama zbog komercijalizacije prirodnog resursa i dobila je negativne povratne informacije.

Pa, ako ljudi mogu prodavati flaširan vazduh sa Mount Everesta za 455.700 dolara, svež flaširani obalni vazduh za 100 dolara ili britanski vazduh u bocama za 30 dolara, onda Grenlanđanin može prodavati led onima koji ga žele.

Luxury Experience