Još jedan japanski viski oborio cenovni rekord

Japan je poznat po brojnim kvalitetnim pićima…

Ipak, svako od njih pada u zapećak kada na scenu stupi Yamazaki 55-Year-Old viski, pri čemu je jedna flaša skoro prodata po ceni od neverovatnih 793.965 dolara tokom Bonham’s aukcije održane u Hong Kongu. Prodavši se po deset puta većoj ceni od procenjene, luksuzni viski je postao najpoznatiji svoje vrste koji je na ovaj način prodat.

Ekskluzivni singl malt je destilovan tokom šezdesetih, a bio je ograničen na samo 100 boca. Sazrevao je u buradi od japanske Mizunara hrastovine i one od belog hrasta, zbog čega je dobio tamnu boju ćillibara, sa nagoveštajima sandalovine, zajedno sa voćnim i slatkim notama koje će oduševiti vaša nepca. Premijum boca je predstavljena u specijalnoj kutiji od crne Mizunara hrastovine sa Suruga lakom, a obmotana je ručno izrađenom Echizen Washi trakom i uvezana tradicionalnim kanapom iz Kjotoa.

Komentarišući, Danijel Lam, direktor za odsek vina i viskija aukcijske kuće Bonham’s Asia izjavio je: “Neverovatna cena postavila je novi benčmark za tržište japanskog viskija, što svedoči želji kolekcionara i njihovoj odlučnosti da kupe ono najbolje što im tržište može ponuditi”. Prehtodni rekord za najskuplji japanski viski drži Karuizawa 52-Year-Old Cask Zodiac Rat 1960, koji je prodat tokom Sotheby’s aukcije u Londonu u martu ove godine, po ceni od 476.187 dolara.