Ova nova mešavina škotskog viskija trebalo bi doslovno da interpretira reč "umami".
Šef sa Mišlenovim zvezdicama, Kei Kobajaši, i brend mešanog škotskog viskija Johnnie Walker sarađivali su na novom izdanju Blue Label pod nazivom Elusive Umami. Kobajaši je vlasnik restorana Kei u Parizu, koji je 2020. godine zaradio tri Mišlenove zvezdice, čime je postao prvi japanski šef koji je postigao tu čast u Gradu svetlosti.
"Imam osećaj da postoji blagi nesporazum u vezi sa ovim konceptom," rekao je. "Umami je spoj dve reči – reč 'ukusno' i reč 'ukus', pa doslovno znači 'ukusan ukus'. Želeo sam da se fokusiram na stvaranje nečeg ukusnog, ne toliko umamija kao petog ukusa."
Drugim rečima, nemojte očekivati intenzivno slane i ukusne note koje verovatno povezujete sa bilo čim označenim kao "umami". Zvanične beleške o ukusu opisuju kombinaciju slatkog i ukusnog na nepcima, uz malo dima i voća, i miris pun orašastih plodova i slane brrine. Miris je posebno važan za Kobajašija, koji stavlja aromu u prvi plan u svom kuvanju. "Kao šef, moram da stimulišem svih pet čula," rekao je. "Ali ukus dolazi poslednji. Prvo je vid, a drugo je aroma. Pošto viski kombinuje miris sa ukusom, što je moja specijalnost, fokusirao sam se na to kako možemo navesti ta dva elementa da koegzistiraju i stvaraju savršenu harmoniju." Smatrao je da mešavina škotskog viskija, umesto singl malta, pruža najbolju priliku za to.
Naravno, Ema Voker, prvi majstor podruma ženskog pola za Johnnie Walker brend u dvovekovnoj istoriji kompanije, imala je ogromnu ulogu u kreiranju viskija. "Divan deo saradnje bio je šef Kobajaši koji je tačno objašnjavao šta umami znači za njega, kada stvara jelo i slojeve ukusa i potpuno senzorno iskustvo", rekla je. "Kada smo počeli razmišljati o Elusive Umami, razmišljali smo o destilerijama koje bismo koristili - nešto Taliskera za dim i malo soli, Mortlach i Benrinnes da bismo dobili neke bogate i ukusne note, neke divne zrele žitarice viskija iz Port Dundasa i Cameronbridge. Otišli smo u Pariz sa srži mešavine, ali uz uzimanje drugih komponenti da bismo je dalje izgradili lično."