Japanski viski ponovo obara rekorde

Još jedna godina prolazi, Hanyu Ichiro Full Card serija viskija obara još jedan rekord…

Najnovija kolekcija skupocenog, ultra-retkog japanskog viskija nije samo oborila rekord – ona ga je demolirala sa više od 600.000 dolara razlike! Kompletni set od pedeset četiri flaše koji sačinjava ovu seriju prodat je po ceni od neverovatnih 1.52 miliona dolara u okviru Bonham’s Fine & Rare Wine and Whisky aukcije održane u Hong Kongu proteklog vikenda. Samim tim, ova kolekcija je automatski postala najskuplja ikada prodata, demolirajući rekord koji je postavila prethodna Full Card Series kolekcija prodata po ceni od 917.000 dolara prošlog jula.

Ultra-retka Full Card Series kolekcija sastoji se od 54 flaše malt viskija škotskog stila, pri čemu svaki od njih predstavlja karte u špilu, sa dva džokera, a potiču iz Hanyu Ichiro destilerije. Osnovana 1941.godine od strane Isouđija Akuta, legendarna destilerija zatvorila je svoja vrata 2000.godine, ali je pre toga, Akutov unuk Ičiro, uspeo da sačuva 400 sanduka premijum viskija. On je potom lično odabrao koji će se viski koristiti za svaku kartu, pa su oni flaširani i lansirani između 2005. i 2014.godine.

Ovaj set dolazi iz Club Qing, japanskog i škotskog viski bara koji je smešten u Hong Kongu. Pedeset i četiri flaše koliko sadrži, sakupio je osnivač bara, Aron Čen, pre nego što su “karte” dospele do aukcijskog tržišta i sve su bile izložene u baru, otkako je otvoren 2015.godine.

“Danas, japanski viski dostiže novu visoku poziciju. Jako smo uzbuđeni što smo uspeli da postavimo novi rekord sa Hanyu Full Card serijom. Nadmetanje za kupovinu bilo je produhovljeno i globalno, sa snažnim učešćem mladih kolekcionara koji imaju ispod četrdeset godina. To jasno pokazuje da viski poseduje univerzalnu privlačnost, odnosno da na tržištu postoji apetit za ovom kategorijom kolekcionarstva”, jzavio je direktor Bonham’s Wine & Spirits Asia.

Ukoliko ste ikada poželeli da započnete svoju kolekciju viskija, sada je definitivno najbolji trenutak za to.