Highland Park je upravo lansirao 54-godišnji viski sa cenom od 54.000 dolara

Ovaj viski je napravljen iste godine kada su Bitlsi objavili "Beli album".

Može biti zanimljivo razmišljati o važnim događajima koji su se desili u godini kada je destilovan ultraostareli viski. U slučaju novog 54-godišnjeg single malta iz škotske destilerije Highland Park, 1968. godina je bila obeležena tragedijama poput atentata na Martina Lutera Kinga i Roberta F. Kenedija, kao i inspirativnim događajima poput Apola 8 koji kruži oko Meseca i objavljivanja Belog albuma. Ali, sve ovo nije imalo uticaja na ovaj ultra-retki single malt.

Highland Park 54 Year Old je najstariji viski koji je ikada pušten u prodaju u destileriji, a dolazi upravo u trenutku kada će proslaviti svoju 225. godišnjicu. Destilerija se nalazi u Orkniju, arhipelagu u dalekom severnom delu Škotske. Osnovna linija je puna vikinških slika u znak počasti nordijskom nasleđu regiona — imena kao što su Viking Honor, Viking Heart i Viking Pride učvršćuju asortiman, a pojavljuju se posebna izdanja kao što su Valknut i Valkyrie.

Ovaj novi viski je destilovan 1968. godine, kao što je već pomenuto, i prvobitno je stavljen šeri burad, a potom u šest hogsheadova. Sazrevao je u tim buradima sve do 2008. kada je spojen i ponovo ostavljen u šeri buradima narednih 14 godina.

„Ovaj izuzetno redak 54-godišnji single malt škotski viski je negovan pažljivim sazrevanjem i harmonizacijom“, rekao je glavni proizvođač viskija Gordon Moušn u izjavi. „Predstavljajući četvrtinu života Highland Park, smatrali smo da je to prikladan način da obeležimo našu 225. godišnjicu – rođeni i napravljeni u srcu Orknija.”

Beleške o degustaciji opisuju bogat i dubok viski sa tresetom i hrastom na nosu, praćen pistaćima, kimom, ružom i nagoveštajem kivija na nepcu. Boca dolazi u kutiji po meri napravljenoj od škotskog hrasta i uključuje poziv za kupca da dođe u posetu Orkniju (što se čini poštenim s obzirom na cenu). Kutiju je dizajnirao Džon Galvin i trebalo bi da predstavlja Orknijeve litice Jesnabija, dok boca treba da dočara crveni peščar tih istih litica i vulkansku aktivnost koja je formirala ova krševita ostrva.

U svetu je dostupno samo 225 flaša Highland Park 54, što izgleda veoma zgodno s obzirom na godišnjicu koja se približava. Svaka ima cenu od 54.000 dolara (takođe sigurno nije slučajnost), a biće dostupan kod odabranih prodavaca od ovog meseca.

Luxury Experience