Highland Park 54-Year-Old - Najstariji i najređi viski do sada

Kaže se da s godinama postajemo više svoji. Na šta biste možda odgovorili - naravno, koja druga opcija postoji? Još intrigantnija pitanje je da li isto važi i za škotski viski?

Odgovor, u jednom gutljaju, je da. Highland Park 54-godišnji singlmalt viski, najstariji i najređi viski koji je ikada proizveden, uspeva da ispriča celu priču destilerije u jednom gutljaju, spajajući njene raznolike osobine poput klanova na gozbi. Ali da biste razumeli kako je majstor pravljenja viskija Gordon Motion postigao takvu harmoniju, prvo morate razumeti odakle Highland Park počinje. A to znači razumevanje orknijskog treseta.

Treset, gorivo koje daje dim škotskom viskiju, ne predstavlja ništa više od hiljadama godina kompaktirane biljne materije, koja odražava karakter lokalne flore. Highland Park, na Orknijskim ostrvima, najsevernija je velika destilerija u Škotskoj, toliko izložena vremenskim neprilikama i bez drveća da je njen Hobbister Moor treset bez drva, sastavljen isključivo od trava i otpornog cveća ravnica, što čini da gori cvetnim dimom koji nema sličnosti sa ničim drugim. I dok su burad za šeri još jedan zaštitni znak ovog brenda, upravo je treset taj koji čini Highland Park jedinstvenim.

Sa godinama, taj jedinstveni duh poprima različite oblike, poput blizanaca. Ponekad, kao što je slučaj sa 12-godišnjim i trenutnim izdanjem 25 godina starog viskija, voće iz buradi za šeri dominira, sa notama suvih kajsija i žvakaće gume sa ukusom banana. U drugim slučajevima, kao što su 18 i trenutni 30 godina stari viskiji, treset i drvo govore glasnije putem naznaka tamne čokolade prekrivene grožđicama, duvana i starog kožnog mirisa. Oba profila prisutna su u portfoliu Highland Park destilerije, ali pojedinačne flaše uglavnom naginju ka jednom ili drugom.

Ideja za ovu flaširanu verziju potiče iz 2008. godine, kada je Motion otkrio grupu od 10 buradi u svom skladištu koja su zadržala neobičnu svežinu i živost, iako su tada već bila četiri decenije stara. On je spojio te destilate u prve evropske šeri bačve, a zatim je dozvolio rezultirajućoj tečnosti da odleži još 14 godina pre nego što je predstavljena svetu kao Highland Park 54 Year Old.

Neverovatno, ovaj viski od 54.000 dolara - od kojeg je širom sveta dostupno samo 225 boca - uspeva da istovremeno prikaže oba profila, s izuzetnom jasnoćom i dinamikom. Voće se pojavljuje prvo i sa iznenađujućom snagom s obzirom na starost, s mirisom ličija, suvih kajsija i breskvi, pre nego što se treset pojavi u srednjem delu s zemljanim ukusima karamela, lešnika i neizostavnog cveća ravnica.

Nije neobično ubaciti ovoliko ukusa u flašu. Stari škotski viski često ima puno toga da kaže, ali retko se izražava tako lucidno i dobro. Ova flaša može biti Highland Park u svom najkompletnijem izdanju.

Luxury Experience