Galactic: Burbon Mystic Farm & Distillery vredan 75.000 dolara će odležati godinu dana u svemiru

Mystic Farm & Distillery je odlučio da isproba metod sazrevanja viskija koji niko nikada nije pokušao.

Kompanija planira da pošalje pet buradi sopstvenog burbona u svemir da sazre godinu dana u niskoj Zemljinoj orbiti. Viski će se zvati Galactic i prodavaće se po ceni od 75.000 dolara po boci.

Prema kapetanu Kirku, kapetanu svemirskog broda „Enterprise“ u legendarnoj TV seriji „Zvezdane staze“, svemir je konačna granica. Naravno, kultni heroj nije mislio na viski, ali izgleda da je jedna destilerija burbona u Severnoj Karolini, SAD, prihvatila njegovu frazu bukvalno. Mystic Farm & Distillery je odlučio da isproba metod sazrevanja viskija koji niko nikada nije pokušao. Do sada smo znali za viskije koji su sazrevali na raznim mestima i raznim metodama: bilo u mračnim podrumima i raznim buradima, bilo na vrhu planinskog vrha, čak i u Atlantskom okeanu, ali nikada, nikada nismo čuli za odležavanje pića u svemiru.

Da bi realizovao ovu misiju, Mystic se udružio sa kompanijama kao što su SpaceX, Rocketlab i Bank of America.

Za razliku od dobro utvrđenih teorija o tome kako određena okruženja utiču na ukus određenog pića, kakav bi ukus jednogodišnji burbon sazreo u svemiru imao, ostaje nejasno.

Destilerija Ardbeg je 2015. poslala uzorke viskija na Međunarodnu svemirsku stanicu da vidi kako i da li će na piće uticati boravak u ovim uslovima tri godine. Međutim, eksperiment je sproveden za privatnu degustaciju i nikakva informacija nikada nije objavljena.

Kao brend, Mystic je bio u usponu poslednje dve godine, sa dve uzastopne zlatne medalje na Svetskom takmičenju alkoholnih pića u San Francisku.

„Svemirsko“ izdanje Mystic Farm & Distillery će se zvati Galactic i očekuje se da će doći u 1.000 do 1.500 boca, po ceni od 75.000 dolara.  

Luxury Experience