Dalmore Luminary No.2 zablistao kao remek-delo visokog ukusa i umetnosti na Sotheby’s aukciji

Može li neko sa dobrim ukusom odoleti Dalmore viskiju? Sigurno ne!

Ovo objašnjava zašto je 49-godišnji viski iz Dalmore destilerije, jedna od samo tri napravljene flaše, prodat za impresivnih 95,277 dolara na aukciji Sotheby’s. Dalmore Luminary No.2 The Rare nije samo epitom vrhunskog ukusa već ga prati i zadivljujuća umetnost. Viski dolazi u transcendentnoj staklenoj skulpturi koju je kreirala Melodi Lung iz ikonične britanske arhitektonske i dizajnerske firme Zaha Hadid Architects. Ova ogromna skulptura teži 80 kg i polirana je ručno preko 500 sati.

Matična kompanija Dalmore brenda, Whyte & Mackay, doniraće celokupne prihode od prodaje muzeju V&A Dundee. Džoni Fol, globalni direktor za alkoholna pića u Sotheby’s, rekao je: „Ovo je potpuno zasluženi rezultat za istinski kolekcionarski komad koji briljantno kombinuje zrelu tečnost, visoko konceptualni dizajn i vredan cilj. Dalmore je ikona u svetu viskija, a ova druga iteracija u njihovoj Luminary seriji obuhvata sve ključne elemente koje kolekcionari traže na današnjem premium tržištu viskija.“

Viski je sazreo u odabranim buradima, uključujući ex-Bourbon i retke šeri buradi, a završen je u hibridnom buretu od netretiranog hrasta iz 1951. Kao što je već pomenuto, napravljene su samo tri flaše i dve skulpture, s tim da je drugi komplet arhiviran u destileriji, dok je poslednji dekanter sačuvan za finalnu Luminary Series zbirku koja će biti predstavljena u budućnosti.

Luxury Experience