Da li biste probali viski koji je razvila veštačka inteligencija?

Škotska destilerija je koristila veštačku inteligenciju da stvori retki viski, koji sada prodaje za 50.000 dolara...

Diageo je spojio novo i staro kako bi stvorio dve retke flaše viskija koje se mogu kupiti po ceni od 50.000 dolara. Novina dolazi u obliku tehnologije veštačke inteligencije pod nazivom SmokeDNAi, koja istražuje proces sazrevanja viskija u buradima kao nikada pre. Diageo je uložio gotovo 44 miliona dolara u istraživanje sazrevanja viskija i oživeo je napuštenu destileriju Port Ellen sa Port Ellen Gemini, imenom para retkih viskija. Tehnologija otvara vrata analizi profila ukusa neidentičnih blizanaca viskija destilovanih u različitim buradima – jedno već upotrebljeno i jedno originalno.

Prema Fox News, između dva bureta viskija iz Port Ellen, uočena je varijacija u karakteristici vanile; jedno je sadržalo oko 3%, dok je drugo bilo na oko 6%. Bure koje je već upotrebljeno sadržalo je alkoholna pića iz 1960-ih i 1980-ih, prema Morganu. "Ono što želimo je da imamo ovo divno sporo zrenje u buretu gde kontrolišemo ukus," rekao je Evan Morgan, nacionalni luksuzni ambasador i šef za promociju viskija u Diageo Severna Amerika, za Fox News Digital. "Imamo mnogo bolje razumevanje zašto imaju ukus na način na koji imaju, ili zašto mirišu na način na koji mirišu, ili kakav je osećaj u ustima." Dodao je, "Možemo imati mnogo bolje razumevanje šta će konačni proizvod biti."

Proces zahteva da uzorci viskija prođu kroz hemijsku analizu, praćenu gasnom hromatografijom, a skupovi podataka o različitim komponentama razlažu se algoritmom. Izvanredan aspekt je taj što poznavatelji mogu posmatrati kombinacije ukusa, arome i profile nevidljive ljudskom oku. "Na vizuelnom, videćete male količine jedne čestice koja se kreće," rekao je Morgan.

"Tada, postoji veći oblak unutra i on će vam pokazati procentualni udeo ovih jedinjenja koja se nalaze unutra." Prema Fox News, vizuelni profili mogu uključivati kombinaciju kokosovih, dimnih, zemljanih, medicinskih, cvetnih i slatkih ukusa. "To vam daje vrstu zaista odlične, na prvi pogled, vizualizacije šta se dešava unutar bureta," rekao je Morgan. "To nam samo daje mnogo, mnogo jasnije razumevanje našeg sopstvenog viskija."

Luxury Experience