Bowmore i Aston Martin predstavljaju najnoviji plod svoje saradnje

Ukoliko ste ljubitelj estetike luksuznog automobilskog dizajna i ultra-premijum singl malt viskija, nova saradnja destilerije Bowmore i Aston Martin brenda je nešto što definitivno morate imati na umu…

Bowmore je destilerija single malt viskija koja se nalazi na ostrvu Ajlej, u regionu poznatom posebno po dimljenom viskiju od treseta. Iako Bowmore zaista proizvodi tresetni viski, njegov nivo dimljenosti je nešto niži od onoga što biste mogli da očekujete od destilerija kao što su Laphroaig, Lagavulin i Port Charlotte. Destilerija već nekoliko godina sarađuje sa luksuznim britanskim proizvođačem automobila Aston Martin, sa nizom vrhunskih single maltova koji istražuju različite krajeve spektra ukusa, pa čak i nekim flašama koje su bukvalno napravljene od komada automobila.Ovo novo izdanje, Masters' Selection 22 Year Old, dolazi nakon prošlojesenjeg astronomski skupocenog i futuristički dizajniranog ARC-52, single malt viskija starog više od pola veka koji je bio zatvoren u dekanteru koji izgleda kao svemirski brod. Ova nova flaša je mnogo tradicionalnija, ali tečnost u njoj je odličan primer kako se više od dve decenije unutar buradi slaže sa Bowmore destilatom.

Konkretno, ovaj izraz uključuje viski destilovan 1997. i 2000. godine koji je sazrevao u buradi od američke hrastovine i šeri drveta. Zvanične note degustacije uključuju slatku breskvu i kajsiju, duvan, karanfilić i lekovite arome, zatim med i malo morske soli. Sve ovo je dodatno akcentovano suptilnom dimljenošću koja podržava ukus umesto da ga nadjača. Viski je flaširan sa 51,5 odsto ABV.

„Uvek nastojimo da pomerimo granice, bilo da se radi o dizajnu, inženjeringu ili performansama, da bismo postigli najbolje u svakom automobilu koji kreiramo,“ rekao je u izjavi Aston Martin CCO Marek Rajhman. „Zajedno sa Bowmore destilerijom, možemo zajedno da zamišljamo, otkrivamo i stvaramo, stalno uzimajući inspiraciju jedni od drugih”. Ovo će biti jedan od poslednjih zajedničkih napora u kojima je nedavno penzionisani Bowmore majstor blender Ron Valš učestvovao, ali to je onaj na koji je veoma ponosan. „Govorimo o sinergiji između suprotnih svetova Bowmore i Aston Martin brendova i to je ono što zaista definiše odnos koji smo Marek i ja uspostavili“, rekao je on. „Uživali smo u prilici da delimo iskustva, ideje i misli iz svetova jednih drugih, slušajući i učeći iz urođenih veština, znanja i kreativnosti koje oboje posedujemo.”

Bowmore Masters’ Selection 22 Year Old Edition 2 izlazi ove nedelje u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi i Kini sa cenom od 450 dolara. Nažalost, Aston Martin se prodaje zasebno.

Luxury Experience