Flaša 52-godišnjeg Aston Martin single malt viskija prodata za 260.000 evra

Ograničeno izdanje Bowmore single malt škotskog viskija, ARC-52: The Mokume Edition, prodato je prošle nedelje na Sotheby's aukciji za 260.000 evra.

Kada čujemo o prodaji viskija na aukciji, prva destilerija koja nam padne na pamet obično je Macallan. Iznenađenje je ipak došlo od druge kompanije škotskog single malta. Flašu Bowmore viskija ograničenog izdanja, ARC-52: The Mokume Edition, prodala je prošle nedelje aukcijska kuća Sotheby's za skoro 260.000 evra, a prihod od prodaje otišao je u dobrotvorne svrhe.

Bowmore ARC-52 je predstavljen prošlog leta. Reč je o 52-godišnjem single malt škotskom viskiju koji dolazi u flaši futurističkog dizajna koja je kreirana u saradnji sa proizvođačem luksuznih automobila Aston Martin. Cena viskija je u trenutku lansiranja bila oko 70.000 evra. Proizvedeno je samo 100 flaša viskija, tako da su sada mnogo skuplje na sekundarnom tržištu.

Mokume verzija ove flaše koja je puštena u prodaju prošle nedelje inspirisana je japanskim stilom obrade metala pod nazivom Mokume-Gane. Vrh je napravljen od karbonskih vlakana i ima šaru "vode" koja se može videti na kamenju ili drvetu. Prema brendu, ovo je referenca na crne stene u zalivu Loh Indal gde se nalazi destilerija Bowmore, kao i na unutrašnjost buradi u kojima je sazrevao viski.

„Kao proizvođači lepih stvari po meri, proporcije i oblik, zajedno sa pažljivim odabirom boja i materijala, neverovatno su važni za nas u Aston Martinu“, rekao je Marek Rajhman, izvršni potpredsednik i glavni kreativni direktor kompanije. „Međutim, ponekad, priroda može da bude najbolja od svih dizajnera“, naglasio je on.

Izdanje Mokume prodato je na Sotheby's aukciji prošle nedelje za 260.885 evra. Međutim, pobednik neće dobiti samo flašu koja sadrži zaista retki viski već će imati priliku da poseti destileriju i vozi luksuzni Aston Martin DBX Bowmore Edition. Prihod od aukcije će ići u The Bowmore Legacy, organizaciju posvećenu podršci stanovnicima ostrva na Ajleju u Škotskoj, podržavajući ciljeve pristupačnog stanovanja i stručnog obrazovanja.

Iako se Bowmore, ARC-52: The Mokume Edition možda nije ni približio ceni od 1,5 miliona dolara koju je donela flaša Macallan viskija stara 60 godina, barem će novac sa aukcije otići u dobrotvorne svrhe.

Luxury Experience