Ardbeg the Abyss: umetničko delo na više načina

Ardbeg je najavio lansiranje Ardbeg The Abyss, ograničenog izdanja 34 godine starog single malt škotskog viskija napravljenog od istog broja bačvi korišćenih za kreiranje originalnog izdanja Ardbeg Corryvrecken.

Originalni Ardbeg Corryvrecken predstavljen je 2008. kao ograničeno izdanje Ardbeg Committee. Napravljen je od serije alkoholnog pića iz 1989. koje je odležalo u burbonskim bačvama deset godina, a zatim delimično dovršeno u „ultraaktivnim“ jako prepečenim buradima od francuskog hrasta, opisanim kao bačve koje su prošle kroz jedinstveni proces podmlađivanja koji poboljšava njihovu sposobnost da daju ukus i boju.

Originalno izdanje Corryvreckan bilo je toliko popularno da je Ardbeg doneo odluku da ga sledeće godine doda svom osnovnom opsegu. Trenutni recept za viski je formiran od spoja Ardbega koji je potpuno sazreo u bačvama od francuskog hrasta i burbona.

Dok je većina „ultraaktivnih“ bačvi od francuskog hrasta korišćena za formiranje Corryvreckan iz 2008. godine, nekoliko je ostavljeno po strani u destileriji kako bi se istražilo šta će se dogoditi sa dodatnim starenjem. Te bačve čine Ardbeg the Abyss.

Upakovan u elegantnu, srebrnu kutiju ovaj bogati viski evocira čudesno blag osećaj u ustima sa prizvukom začinjenosti, praćen smelim ukusima tamne čokolade, pekan oraha, stare kože, karanfilića i đumbira.

Da bi proslavio ovo izdanje, Ardbeg je sarađivao sa autorom stripova i umetnikom Tradom Murom, kako bi napravio grafički roman dostupan u štampi isključivo sa The Abyssom. Strip je ponovno zamišljanje priče  „The Legend of Prince Breacan“. Na ovaj način, priča odražava transformaciju viskija tokom vremena, nastajući ponovo kao Ardbeg The Abyss.

Ardbeg The Abyss je flaširan sa 48,4% ABV i predstavljen u „kapsuli“ inspirisanoj svemirom i morem. Otvor u obliku prozora na prednjoj strani kapsule prikazuje bocu i omot grafičkog romana. Sama boca je ukrašena slikom vrtloga, a na vrhu je srebrni poklopac sa ugraviranim crtežima.

Ardbeg The Abyss je ograničen na 400 boca i dostupan je za kupovinu na Ardbeg.com po maloprodajnoj ceni od 27.500,00 dolara.

Luxury Experience