Almas: najskuplji kavijar na svetu

Ekskluzivna vrsta kavijara Almas, što na ruskom znači „dijamant“, košta koliko i drago kamenje.

Kavijar je, neosporno, najluksuznija i najekskluzivnija hrana poznata čovečanstvu. Persijanci su bili prva grupa ljudi koja je redovno konzumirala jaja jesetri. Verovali su da ova poslastica poboljšava fizičku snagu i izdržljivost onih koji su je jeli. Takođe je poznato da su stari Grci uvozili kavijar i već tada je to bio luksuzni proizvod rezervisan za elitu, dok su Rimljani kavijaru pripisivali lekovita svojstva. 

Izuzetna ikra je nestala sa narodnih trpeza tokom mračnih i mukotrpnih godina srednjeg veka. Ponovo je otkriven u 12. veku, kada su ruski ribari i seljaci počeli da ga koriste kao jeftin izvor proteina za stanovništvo koje je decenijama trpelo glad i oskudicu.

Papa Julije II, takođe poznat kao „Papa ratnik“, pokrovitelj Mikelanđelove monumentalne freske za Sikstinsku kapelu, bio je ozloglašeni gurman sa velikim apetitom za jajima jesetri. On je zaslužan za uvođenje kavijara u kraljevske ceremonije širom Evrope, dajući mu rang ekskluzivnosti i izvrsnosti u kojoj uživa do danas.

Almas kavijar je namenjen nepcima koja traže autentični ukus iranskog kavijara. Trenutno, kada je jesetra u opasnosti od izumiranja, beli kavijar je postao retka poslastica, ekskluzivna i oskudna. Ova sorta potiče od albino jesetre koja živi u Kaspijskom moru, uglavnom u nezagađenim područjima u blizini Irana. Iako ova riba obično živi više od 100 godina, u divljini je ostalo vrlo malo albino varijeteta jer je nedostatak melanina genetski poremećaj koji pogađa samo nekoliko pripadnika vrste. Ovo objašnjava zašto su njihova jaja postala najsofisticiranija i najskuplja hrana na svetu.

Bela jaja se dobijaju od primeraka starijih od 100 godina. Kako jesetra stari, njihova jaja su glatka, aromatičnija i ukusnija sa sunđerastom teksturom. Almas je jedan od onih artikala koji se ne prodaju baš bilo gde. Da biste ga nabavili, potrebno je da odete u jednu od nekoliko odabranih prodavnica Caviar House & Prunier, jedinog mesta na svetu gde je dostupan za prodaju. Njegova klasična prezentacija čini jedinstven poklon: dolazi u metalnoj posudi okupanoj 24-karatnim zlatom. Cena? Kilogram može koštati više od 25.000 dolara.

Almas ima intenzivan orašasti, kremast i bogat ukus koji je rezultat delikatnog procesa soljenja. Najbolji način da jedete ovaj jedinstveni proizvod, dostojan kraljeva i careva, jeste da ga poslužite u hladnoj staklenoj posudi sa ledom na dnu da bi se održala temperatura. Ne preporučuje se da kavijar servirate na srebrnoj ili bilo kojoj drugoj metalnoj posudi kako biste izbegli metalni ukus koji bi mogao da pokvari njegov dragoceni ukus. Još jedan važan savet je da ga poslužite na tostu, parčetu hleba ili krekerima i nema potrebe da dodajete puter ili limunov sok.

Mnogi veruju da je čaša ledene votke jedan od najboljih dodataka za dobar kavijar, iako se uglavnom konzumira uz francuski šampanjac.