Ekskluzivna vrsta kavijara Almas, što na ruskom znači „dijamant“, košta koliko i drago kamenje.
Kavijar je, neosporno, najluksuznija i najekskluzivnija hrana poznata čovečanstvu. Persijanci su bili prva grupa ljudi koja je redovno konzumirala jaja jesetri. Verovali su da ova poslastica poboljšava fizičku snagu i izdržljivost onih koji su je jeli. Takođe je poznato da su stari Grci uvozili kavijar i već tada je to bio luksuzni proizvod rezervisan za elitu, dok su Rimljani kavijaru pripisivali lekovita svojstva.
Izuzetna ikra je nestala sa narodnih trpeza tokom mračnih i mukotrpnih godina srednjeg veka. Ponovo je otkriven u 12. veku, kada su ruski ribari i seljaci počeli da ga koriste kao jeftin izvor proteina za stanovništvo koje je decenijama trpelo glad i oskudicu.
Papa Julije II, takođe poznat kao „Papa ratnik“, pokrovitelj Mikelanđelove monumentalne freske za Sikstinsku kapelu, bio je ozloglašeni gurman sa velikim apetitom za jajima jesetri. On je zaslužan za uvođenje kavijara u kraljevske ceremonije širom Evrope, dajući mu rang ekskluzivnosti i izvrsnosti u kojoj uživa do danas.