Zašto se buduća kraljica odrekla svog “džeparca”

Život plemića i pripadnika kraljevskih porodica, a posebno onih koji su blizu u redu za tron, definitivno je ispunjen luksuzom…

Srećni naslednici svetskih monarhija odrastaju uz činjenicu da će plivati u novcu do kraja svog života, a da oko toga ne moraju mnogo da se pomuče. Ipak, jedna princeza odlučila je da krene drugom stazom – princeza Amalija, najstarija ćerka kralja Vilema Aleksandra, sledeća u redu za holandski tron, ne želi da prihvati svoj kraljevski džeparac od 1.9 miliona dolara.

Amalija, koja sada ima sedamnaest godina, skoro je završila svoje školovanje sa visokim ocenama, i namerava da pauzira godinu dana pre nego što se upiše na fakultet. Poput druge kraljevske dece, ona bi trebalo da dobije poprilično visok godišnji džeparac onda kada napuni osamnaest godina, ali je usled pandemije korona virusa odlučila dobro da razmisli da li će da ga prihvati.

Trista hiljada evra ovog džeparca bila bi njena zarada, dok bi materijalni troškovi i lična komenzacija potekli od ostatka novca. U ručno napisanom pismu holandskom premijeru, princeza je objasnila svoju odluku vezanu za odbijanje kraljevskog džeparca, sve dok njene prave kraljevske dužnosti ne stupe na snagu.

“7.decembra ove godine napuniću 18 godina, i prema zakonu, dobiću džeparac. Osećam se neprijatno da dobijam taj novac, a da zauzvrat ništa ne radim, dok se drugi student muče kako bi zaradili novac za studiranje, posebno u periodu korona virusa”.

Ovo je inače prvi put da je jedna prestolonaslednica odlučila da odbije svoj džeparac.