Zaplenjena jahta ruskog milijardera vredna 120 miliona dolara odlazi na aukciju

Inspirisana pop artom Roja Lihtenštajna, prelepa jahta nije ništa drugo do moderna plutajuća palata.

Sankcionisani ruski milijarderi Andrej Gurjev, pokušao je svaki trik da spasi svoju superjahtu Alfa Nero. Saga o jahti koja je otplovila u nepoznatom pravcu počela je prošle godine u martu kada je runda sankcija američkih zvaničnika ostavila vlasnike sankcionisane, a superjahta Oceanco usidrena je u luci Falmut. Sada se Vlada Antigve i Barbude sprema da proda Alfa Nero koja je bila usidrena u marini od februara 2022. Vlada Antigve i Barbude će uskoro u medijima objaviti obaveštenje o prodaji megajahte koja pripada ruskom tajkunu.

Ministar informisanja Melford Nikolas rekao je da je Alfa Nero „napuštena“ u Antigvi i Barbudi. On je dalje naveo da potez vlade samo pokušava da spreči dalju štetu na luksuznoj jahti vrednoj 120 miliona dolara.

U saopštenju iz Kancelarije premijera Antigve i Barbude se navodi: „Obaveštenje novinama i drugim medijima biće objavljeno u periodu od deset dana, u kojem će javnost biti obaveštena o prodaji jahte Alfa Nero kako bi se ispunili zahtevi zakona za prinudnu prodaju. Vlada Antigve i Barbude će prodati jahtu onome ko da najveću ponudu."

Podsetimo da je jahta od skoro 75 miliona dolara Dmitrijeviča Pumpjanskog pod nazivom Axioma, šestospratnica sa infinity bazenom i bioskopom prodata za 37,5 miliona dolara. Prema tome, Alfa Nero bi imala sreće ako dostigne cenu između 60 i 80 miliona dolara. Ako nas je istorija (čitaj: slučaj Axioma) nečemu naučila, to je da, bez obzira koliko je jahta za razonodu divna, kada se posed sankcionisanog vlasnika proda na aukciji, smatralo bi se srećnim da prikupi čak i polovinu stvarne vrednosti.

Jahta vredna 120 miliona je delo holandskog brodogradilišta Oceanco, a dizajnirali su je Nuvolari & Lenard sa zadivljujućim enterijerom Alberta Pinta. Alfa Nero može da primi dvanaest gostiju u šest kabina na četiri palube. Enterijer se razmeće nautičkom temom sa sporadičnim elementima pop-arta.

Zapanjujući infinity bazen je remek-delo koje se udvostručuje kao plesni podijum ili heliodrom koristeći hidraulični sistem. Luksuzna jahta uključuje tri odvojene trpezarije, plesnu salu, teretanu, kozmetički salon, spa centar, stakleni lift sa pristupom na sve četiri palube i klub na plaži. 

Ko je Andrej Gurjev?

Andrej Gurjev je poznati saradnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ranije je bio u Vladi Ruske Federacije. 62-godišnji Gurjev je bio bivši šef FosAgroa, a odmah posle sankcionisanja otišao je sa te funkcije. On uživa neto vrednost od 10,2 milijarde dolara i reputaciju jedne od najistaknutijih porodica u Rusiji. Gurijevi poseduju Witanhurst u Hajgejtu, drugu po veličini londonsku vilu posle Bakingemske palate. Osim poslovne sposobnosti, Gurjev je majstor džudoa koji je diplomirao fizičko vaspitanje na Ruskom državnom univerzitetu za fizičko vaspitanje, sport, omladinu i turizam.

Luxury Experience