WeWork kompanija podnela zahtev za bankrot a njen suosnivač i dalje milijarder

Bivši izvršni direktor, koji sada radi na novom startapu, vredi najmanje 1,7 milijardi dolara…

WeWork, koji je upravo objavio bankrot, prolazi kroz ne tako sjajan period. Ali njegov čuveni suosnivač je sasvim u redu, bar što se tiče banke.

Adam Njuman, koji je vodio WeWork pre nego što je bio izbačen 2019. godine, i dalje ima neto vrednost od najmanje 1,7 milijardi dolara, prema izveštaju Bloomberga objavljenog u sredu. Zapravo, taj broj bi mogao biti još veći: Izvor je napomenuo da nije mogao da uključi novac koji bi mogao primiti od svog novog poduhvata, Flow, koji će nadgledati višeporodične stambene nekretnine.

"Bilo je izazovno za mene da posmatram sa strane kako WeWork nije iskoristio proizvod koji je danas relevantniji nego ikada", rekao je Njuman u izjavi.

Tokom godina, Njuman je uspeo da zaradi od WeWork kompanije, sa neto vrednošću koja je dostigla 2,3 milijarde dolara 2021. godine, nakon što je već napustio kompaniju. Te godine, WeWork je postao javna kompanija u spajanju sa posebnom kompanijom za akviziciju, što nam je otkrilo mnogo o Njumanovom bogatstvu. U dokumentima spajanja, njegovo ime se pojavilo neverovatnih 197 puta, napomenuo je Bloomberg. To je uključivalo pominjanje ugovora o nekonkurenciji vrednog 185 miliona dolara, isplate poravnanja od 106 miliona dolara i 578 miliona dolara za akcije koje je Njumanov We Holdings prodao SoftBanku, dugogodišnjem investitoru u WeWork.

Bankrot kompanije sada znači da će SoftBank i drugi investitori preuzeti milione dolara gubitaka. U dokumentima za bankrot navedeno je da WeWork ima 15 milijardi dolara imovine i 19 milijardi dolara obaveza. Ceo proces se očekuje da će trajati mesecima, rekao je Bloomberg, i Njuman bi mogao ponovo biti uključen u WeWork u budućnosti. Anonimni izvor izjavio je da je Njuman već bio kontaktiran, a izjava bivšeg izvršnog direktora nagoveštava tu mogućnost.

"Sa pravom strategijom i timom, reorganizacija će omogućiti WeWork kompaniji da uspešno izroni", rekao je on.

U međuvremenu, Njuman će raditi na Flow poduhvatu, koji je dobio 350 miliona dolara od Andersena Horovica i bio procenjen na 1 milijardu dolara u avgustu 2022, pre nego što je čak i počeo sa radom.

WeWork nije bio u stanju da pronađe profitabilan put u poslu sa nekretninama, ali to izgleda nije odvratilo Njumana da pokuša ponovo.

Luxury Experience