Wealth Report 2023: Koliko vam je novca potrebno da biste se smatrali članom svetske finansijske elite?

Kompanija za upravljanje imovinom Knight Frank nedavno je objavila svoj Wealth Report koji sadrži analizu minimalne neto vrednosti koja nekoga može katapultirati u 1% svetske populacije, globalne finansijske elite.

Na vrhu liste od 25 zemalja koje je istraživanje ispitalo nalazi se Monako, gde bi bilo potrebno 12,4 miliona dolara da bi se probila ulazna barijera za 1% najbogatijih stanovnika. S druge strane, čitajući listu unazad, svako ko ima samo 20.000 dolara smatra se tajkunom u Keniji.

Mediteranska nacija ubedljivo osvaja ostatak paketa, a Švajcarska je druga sa limitom od 6,6 miliona dolara. Prvih pet kompletiraju listu - Australija (5,5 miliona dolara), Novi Zeland (5,2 miliona dolara) i SAD (5,1 milion dolara). Poslednjoj Keniji prethode Filipini (57.000 dolara), Južna Afrika (109.000 dolara), Indija (175.000 dolara) i Meksiko (383.000 dolara).

Blumberg je primetio kako podaci podvlače veliki jaz između bogatih i siromašnih zemalja, delimično zahvaljujući pandemiji i rastućim troškovima života širom sveta. Granica u Monaku je, na primer, više od 200 puta veća od one na Filipinima. Dok su porodice sa nižim primanjima prinuđene da više svog prihoda troše na dobra poput hrane i stanovanja, najbogatiji među njima nastavljaju da se bogate.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, 500 najbogatijih ljudi na svetu kolektivno je samo ove godine zaradilo više od 600 milijardi dolara. Mark Zakerberg iz Meta kompanije je na vrhu ove liste, sa 41,8 milijardi dolara za nešto više od pet meseci. Bernar Arno je drugi, sa 40,6 milijardi dolara.

„Rasteća globalna nejednakost mogla bi da nametne veća opterećenja ovoj privilegovanoj grupi, kao što je veće oporezivanje imovine, pa čak i emisija ugljenika“, rekla je Flora Harli, partner u istraživačkoj grupi Knight Frank.

Iako su brojke koje se navode u anketi za superbogate u svetu impresivne, vredi napomenuti da je ukupan broj pojedinaca sa ultra visokom neto vrednošću opao za 3,8% prošle godine.

Luxury Experience