Superjahta Putinovog kuma zaplenjena u Hrvatskoj ide na aukciju

Jedan gubitak za ruskog oligarha mogao bi biti dobitak za Ukrajinu.

Superjahta vredna 200 miliona dolara, koja navodno pripada dugogodišnjem Putinovom savezniku Viktoru Medvedčuku, biće prodata na aukciji u korist Ukrajine.

Jahta Royal Romance, dužine 303 metara zaplenjena je u Hrvatskoj ranije ove godine u sklopu široko rasprostranjenih zapadnih sankcija uvedenih ruskim pojedincima i preduzećima nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska vlada je saopštila da je hrvatski sud presudio da jahta treba da bude prebačena ukrajinskoj agenciji za povrat imovine i upravljanje (ARMA). Agencija je navela da će „očuvati ekonomsku vrednost prodajom na aukciji“.

Isporučena od strane holandskog brodogradilišta Feadship 2015. godine, prilagođena superjahta ima elegantan čelični trup i laganu aluminijumsku nadgradnju. Na jahti možemo videti sedam kabina za do 14 gostiju i 20 članova posade, kao i bazen sa vodopadom.

Medvedčuk, koga često nazivaju „mračnim princom“ ukrajinske politike, godinama je vodio prokremljsku političku stranku u Ukrajini. On je takođe bio lojalan Putinov saveznik u poslednje dve decenije. Ruski predsednik je čak i kum njegovoj ćerki Dariji. Medvedčuka su sankcionisale SAD, Velika Britanija i Ukrajina. On je uhapšen u Ukrajini u aprilu, a zatim predat Rusiji u razmeni zarobljenika u septembru.

Aukcija na kojoj će biti prodata Royal Romance jahta označila bi prvu takvu prodaju u ime naroda Ukrajine. Još u septembru, superjahta vredna 75 miliona dolara koja je zaplenjena od ruskog magnata čelika Dmitrija Pumpjanskog prodata je na aukciji na Gibraltaru, međutim, prihod je otišao JP Morgan nakon što je u tužbi američke investicione banke navedeno da joj holding kompanija Pirene Investments duguje više od 20 miliona dolara.

Nadamo se da će Ukrajina ovog puta imati koristi od prodaje jahte.

Luxury Experience