Sotheby's prodaje retku Moneovu sliku za 50 miliona dolara

Klod Mone je jednom posetio Veneciju kako bi naslikao seriju od 37 slika. I dok se umetnik nikada nije vratio u grad, jedno od njegovih kultnih dela - Le Grand Canal et Santa Maria della Salute, vratiće se u Italiju, pre nego što će otići pod čekić na Sotheby's aukciji.

Sa prikazom bazilike Santa Maria della Salute intenzivnog kolorita koji pruža iluziju kako lebdi na kanalu, slika će takođe biti deo jednodnevne izložbe u palati Griti, kako je saopštila aukcijska kuća.

Slika nije prikazana javnosti 35 godina i biće izložena u gradu 17. aprila kako bi obeležila početak ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, jednog od najvećih događaja u svetu umetnosti.

Komentarišući, Džulijan Dovs, šef impresionističke i moderne umetnosti u Sotheby's aukcijskoj kući, rekao je: „Dobijanje tako značajnog Moneovog dela je veliki događaj, bez obzira na temu. Ogromna većina njegovih slika o Veneciji nalazi se u muzejskim zbirkama... to je izuzetna retkost. Videti sliku lično je jedini način da je doživite. Intenzitet boje, električna energija palete... tako je savršeno usklađena sa onim što ljudi traže na današnjem tržištu... deluje savremeno, oštro i relevantno... Rad govori sam za sebe. Ne morate ništa da kažete.”

Napominjući slično, Helena Njumen, predsednica Sotheby's odeljenja za impresionističku i modernu umetnost za Evropu i svet, rekla je: „Moneove hvaljene serije slika su među najprepoznatljivijim i zaista poželjnijim slikama na svetu... Pojava ovog izuzetno retkog dela na aukciji prati sjajne rezultate postignute za moderna remek-dela u našim globalnim prodajnim salonima tokom proteklih dvanaest meseci i predstavlja divnu priliku za kolekcionare koji traže najbolje.”

„Le Grand Canal” je poslednji put prikazana 1997. u Muzeju umetnosti Kimbel u Teksasu. Pre nego što ode pod čekić, delo (za koje se očekuje da će doneti ogromnih 50 miliona dolara) obići će Aziju, prvi put posle 25 godina, a zatim će uslediti Hong Kong, Venecija i London na putu do Sotheby's aukcije koja će se održati u Njujorku 17. maja.