Ruske rezerve zlata i internacionalnih valuta veće nego ikada do sada

Moskva se hvali svojim internacionalnim holdinzima koji joj daju popriličnu prednost, budući da će se po svemu sudeći suočiti sa veoma oštrim sankcijama…

Rezerve zlata i stranih valuta Rusije dostigle su istorijski maksimum od 643.2 milijardi dolara od 18.februara, sudeći prema najnovijim podacima centralne banke te zemlje. Rezerve su skočile za 3.6 milijardi dolara u odnosu na prethodnu nedelju kako kaže regulator, uzimajući u obzir i činjenicu da je rast od 0.6 procenata nastao zbog pozitivne re-evaluacije tržišta.

Internacionalne rezerve Rusije, koje su visoko likvidna strana sredstva koja su u posedu Banke Rusije i vlade ove zemlje, sastoje se od inostranih valuta, posebnih prava u Međunarodnom Monetarnom Fondu i monetarnog zlata.  

Prošle godine, Forex rezerve Rusije skočile su za skoro šest procenata, dok Centralna banka Rusije ima target od 500 milijardi dolara kada se radi o internacionalnim rezervama. Rusija je taj prag prešla po prvi put 2008.godine, sa 598 milijardi dolara, dok je u godinama nakon toga, vrednost rezervi i nekoliko puta opala – dostižući čak 356 milijardi dolara 2015.godine, prateći krizu na naftnom tržištu 2014. Ipak, od tada, vrednost rezervi je skoro udvostručena.

U proteklih nekoliko godina, ruska vlada i Centralna banka smanjile su uticaj američkog dolara na svom tržištu, preoblikujući svoje internacionalne holdinge u skladu sa drugim inostranim valutama i zlatom. Internacionalne agencije za rejting prethodno su izjavile da bi ove finansijske rezerve mogle pomoći Rusiji da se izbori sa svim sankcijama sa kojima se sada susreće.