Prava klackalica u životu najbogatijih Rusa

Ultra bogati Rusi povećali su svoju vrednost za skoro pola milijarde dolara ove godine, zahvaljujući istorijskom skoku na tržištu akcija prošlog meseca…

Sve zajedno, 22 ruska milijardera dodalo je 486 miliona dolara svojim bogatstvima, u periodu između početka godine i 1.decembra. šesnaest od njih dodalo je preko 14 milijardi svom imetku, dok je šest izgubilo ukupno 13.6 milijardi dolara.

Pravnik Sulejman Kerimov je najveći dobitnik ove godine, sa imetkom koji je uvećan za 4.29 milijardi dolara, dok je naftni tajkun, Vagit Alekperof pretrpeo najveći gubitak od 5.67 milijardi dolara. Vladimir Potanin, čija se kompanija Nornickel i dalje oporavlja od istorijskog izlivanja goriva u Arktiku, i dalje je najbogatiji ruski biznismen, sa imetkom koji je procenjen na oko 27.6 milijardi dolara. Potanin je inače 44. najbogatiji čovek sveta, koji je do sada ove godine ostao bez 409 miliona dolara.

Najsiromašniji ruski milijarder je magnat u svetu đubriva i jevrejski vođa, Vjačeslav Moše Kantor, koji ima bogatstvo procenjeno na 4.99 milijardi dolara, nakon što je ove godine zaradio 452 miliona dolara.

Državna agencija RIA Novosti, izjavljuje da najbogatiji Rusi mogu zahvaliti skoku vrednosti akcija prošlog meseca za povećanje njihovog bogatstva. Ultra bogati su akumulirali neverovatnu količinu novca ove godine, dok je korona virus unakazio ekonomske prospekte drugih.

Inače, 102 milijardera Rusije je četvrta najbogatija grupa na svetu, odmah iza Nemačke, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, kako stručnjaci predviđaju, Rusi će ubrzo pasti za dva mesta, iza Francuske i Indije u narednom periodu.