Pogledajte jahtu ruskog milijardera koja je „zaštićena“ od zaplene

Superjahta Andromeda sa dužinom od 107,4 metara jedno je od najvećih luksuznih plovila u privatnom vlasništvu na svetu.

Ranije nazvano Ulysses, ekspediciono plovilo je namenski napravljeno za putovanja ispunjena avanturama dugog dometa u testiranju uslova na moru, što je prikladno demonstrirano robusnom konstrukcijom i masivnom garažom. U stvari, ovo je plutajuća „kutija za igračke“ koju može zamisliti samo neko ko ima jaku strast prema avanturama punim adrenalina.

Andromeda je konstruisana za novozelandskog milijardera Grema Harta koji je poznat po svojoj ogromnoj floti superjahti. Izgrađena od strane Kleven Maritime AS iz Norveške, Andromeda je lansirana 2015. i konačno je isporučena Hartu sledeće godine.

Dok su eksterijer Andromede dizajnirali Marin Teknikk AS i Oscar Mike Limited, enterijere je kreirao H2 Yacht Design. Superjahta ima bruto tonažu od 5937,0 GT i širinu od 18,0 m. Pokreću je šest Caterpillar DE 3516 dizel motora koji joj daju maksimalnu brzinu od 16,4 čvora i domet krstarenja od 8.500 nautičkih milja. Pored toga, postoje tri Caterpillar C18 električna generatora od 550 kV za proizvodnju električne energije.

Ogromnu jahtu je opremila finska kompanija Europlan tako da može da primi do 30 gostiju u 15 kabina, sa 30 članova posade. Sadržaji uključuju spa centar sa đakuzijem i bazenom, teretanu, bioskop, platformu za sletanje helikoptera i hangar. Međutim, ono što ovu jahtu čini zaista jedinstvenom je velika kolekcija igračaka. Sadržaj uključuje šest motocikala, ATV, helikopter, čamac za podršku sa dvostrukim trupom od 50 čvorova i Amphibious RIB. Takođe ima dve specijalno postavljene dizalice na prednjoj palubi.

Nakon što je bila u vlasništvu Grema Harta u veoma kratkom periodu, Andromeda je stavljena na prodaju i na kraju je prodata 2017. neimenovanom kupcu i umesto naziva Ulysses dobila je ime Andromeda. Iako vlasništvo nikada nije zvanično otkriveno, mnogi insajderi iz industrije veruju da je jahtu kupio preduzetnik Jurij Milner rođen u Rusiji.

Milnerov zvanični portparol kategorički je demantovao tvrdnje da je superjahta u vlasništvu poznatog preduzetnika, što je dodatno potkrepljeno negiranjem njegovog vlasništva od strane Burgess Yachts. Međutim, postoji nekoliko razloga da se veruje u suprotno. Još 2019. godine, Milner je primećen na superjahti kada je bila u Singapuru i veruje se da je bio u pratnji tima iz Burgess Yachts. Štaviše, prema javnoj evidenciji, Andromeda je registrovana na kompaniju Proxima Y Ltd koja deli poštanski sandučić na Kajmanskim ostrvima sa Milnerovom firmom DST Global. Twitter nalog koji prati superjahte u vlasništvu ruskih biznismena istakao je da je superjahta bacila sidro u blizini Sejšela. Iako Milner nije na listi sankcija objavljenoj nakon ruske invazije na Ukrajinu, neki veruju da je superjahta poslata u mirnije vode iz mere bezbednosti u slučaju da se ime biznismena rođenog u Rusiji nađe na listi.

Ko je Jurij Milner?

Milner je rusko-izraelski preduzetnik za koga se veruje da je jedan od najuticajnijih svetskih investitora u informacione tehnologije. Forbs procenjuje njegovu neto vrednost na 3,3 milijarde dolara. Rođen 11. novembra 1961. u porodici ruskih intelektualaca, Milner je studirao teorijsku fiziku na Moskovskom državnom univerzitetu. Nakon diplomiranja 1985. godine, svoju poslovnu karijeru je započeo prodajom DOS računara na sivom tržištu u Sovjetskom Savezu. Međutim, to je iznerviralo njegovog oca i on je odlučio da se preseli u SAD početkom 1990-ih da bi stekao zvanje magistra poslovne administracije u Whartonu. Nakon što je proveo nekoliko godina u bankarstvu i bio izvršni direktor jedne brokerske kompanije, Milner je odlučio da pokrene internet kompaniju u Rusiji. Osnovana od strane Milnera 1998. godine, Mail.Ru je počela kao jednostavan servis e-pošte, a zatim je postala najveća internet kompanija „fokusirana na Rusiju“.

Nakon što je zaradio bogatstvo od svoje internet kompanije, Jurij Milner je 2009. godine pokrenuo kompaniju pod nazivom DST Global, koja sada ima kancelarije u Silikonskoj dolini, Njujorku, Londonu, Pekingu i Hong Kongu. Iste godine se sastao sa osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom i kupio 1,96% udela u Fejsbuku za 200 miliona dolara. Tokom godina, DST Global je postao jedan od vodećih svetskih investitora sa svojim portfoliom koji se sastoji od imena kao što su Facebook, Twitter, WhatsApp, Snapchat, Airbnb, Spotify, Alibaba i druge istaknute internet kompanije.

Milner je glasno govorio o podršci naučnoj zajednici i finansiranju istraživanja i razvoja, što se može pripisati njegovoj prošlosti kao fizičara. Međutim, mnogi ljudi su bili iznenađeni kada se Milner pridružio suosnivaču Amazona Džefu Bezosu da finansira Altos Labs – start-up koji sprovodi istraživanje o potencijalu tehnologije reprogramiranja ćelija za razvoj tehnika protiv starenja. Kompanija je osnovana u SAD i Velikoj Britaniji prošle godine i prikupila je blizu 270 miliona dolara od 2021. godine, pomažući joj da regrutuje istaknute naučnike iz oblasti biotehnologije.

Takođe, on je jedan od retkih ruskih biznismena koji je podržao Ukrajinu u ratu. Dok se većina istaknutih ruskih biznismena i oligarha našla na listi sankcija zahvaljujući bliskoj vezi sa predsednikom Putinom, Jurij Milner je uspeo da to u potpunosti izbegne do sada. Ovo je uprkos činjenici da je njegovo ime uključeno u izveštaj Ministarstva finansija Sjedinjenih Država CAATSA iz 2017. koji je uključivao 96 pojedinaca ruskog porekla koji „imaju procenjenu neto vrednost od milijardu dolara ili više“. Međutim, ispostavilo se da je izveštaj jednostavno kopiran sa Forbsove liste svetskih milijardera za 2017.

2020. magazin Forbs je prebacio Jurija Milnera sa ruske liste na izraelsku listu milijardera. Neprofitna fondacija Jurija i Julije Milner, DST Global, i Fondacija Breakthrough Prize takođe su obećali milione dolara za podršku humanitarnoj pomoći izbeglicama koje beže od ruske invazije na Ukrajinu. Fondacija je takođe izdala nekoliko saopštenja u kojima osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.