Otkrivamo: ko su najmoćnije žene sveta

Od borbe sa pandemijom do promena u američkoj politici, ove uticajne žene, definitivno ostavljaju svoj trag u istoriji…

Kao što možete pretpostaviti, svaka od njih je na svoj način unela promene u naš svet, i na svoj način se izborila za mesto na ovoj listi. Kamala Haris je prva žena i prva Amerikanka azijskog porekla crne boje kože koja je dospela na mesto podpredsednika Sjedinjenih Američkih Država. Njen munjeviti uspon u svetu politike doveo je do samog vrha liste, dok je prvu poziciju, čak desetu godinu za redom, odnela nemačka kancelarka, Angela Merkel. Drugo mesto zauzela je Kristin Lagarde, direktor Evropske Centralne Banke.

Žene koje se nalaze na listi sto najmoćnijih na svetu potiču iz trideset zemalja, iz četiri generacije – deset od njih su vođe države, trideset osam su izvršni direktori, dok su pet zvezde sveta muzike i filma. Tamo gde se razlikuju u godinama, nacionalnosti i opisu posla, one su ujedinjene u korišćenju svoje platforme za razgovore o izazovima koje nam je prethodna godina nametnula.

Na ovoj listi postoji čak 17 novajlija, koje nam ilustruju da žene vode sve aspekte društva koje je transformisano usled globalne pandemije. U godini obeleženoj protestima i društvenim nemirima širom sveta, bilo je važno koristiti svoj glas na pravi način, a dame sa naše liste su to definitivno uradile.

U našoj galeriji možete otkriti one koje zauzimaju prvih deset pozicija.