Otkaz vredan više od 50 miliona dolara

Otpuštanje sa posla nikada ne predstavlja nešto preko čega olako možemo preći, posebno sada kada je budućnost na globalnom nivou prilično neizvesna…

Međutim, neki ljudi uručenje otkaza usmenim ili pisanim putam od strane poslodavca, prihvataju daleko dramatičnije od ostalih. Pre nekoliko meseci jedan kamiondžija u SAD uništio je gazdin Ferrari automobil nakon što dobio otkaz. Sličan incident dogodio se i u Španiji pre nekoliko dana, ali ovoga puta šteta je nemerljivo veća.

Revoltirani čovek, bivši radnik Mercedes-Benz fabrike u Vitoriji, krenuo je u svoj mali pir prilikom kog je uništeno 69 vozila. Sudeći prema naslovima lokalnih medija, tridesetosmogodišnji muškarac oteo je teški buldožer marke Caterillar tokom noći tridestog decembra i njime kao kroz sir prošao kapiju fabrike nemačkog proizvođača automobila. Prema navodima jednog španskog nedeljnika, bivši radnik fabrike bio je zaposlen tokom nekoliko godina i veoma je moguće da je došlo do određenih kršenja ugovora što je dovelo do ovakve eskalacije događaja.

Bivši zaposleni ukrao je Caterpillar buldožer sa gradilišta udaljenog gotovo 16 kilometara od fabrike i hrabro njime krenuo u svoj destruktivni pohod. Nakon što je prošao kroz glavnu kapiju pogona u jedan sat ujutru, ovaj veoma odlučan gospodin uspeo je da uništi 50 Mercedes EQV, V-Class i Vito komercijalnih modela, stvarajući štetu veću od 50 miliona evra.

Bivši radnik fabrike pokušao je čak da uđe u proizvodni pogon fabrike, a prema navodima tamošnjih medija, njegova namera je bila uništavanje robotizovanih linija za proizvodnju, što bi fabrici nanelo maksimalan gubitak. Na svu sreću, čoveka je na tom putu uspela da zaustavi ekipa fizičkog obezbeđenja ispaljujući nekoliko hitaca upozorenja iz vatrenog oružija u vazduh.

Tokom svog rušilačkog pohoda između dve fabričke lokacije, razjareni čovek izazvao je dodatnu štetu, a kada je policija stigla na mesto događaja zatekla ga je za volanom buldožera sa čijom je kašikom udarao u parkirana vozila. Počinilac je zadržan po krivičnim stavkama nanošenja materijalne štete, krađe motornog vozila i izazivanja javne opasnosti, dok će protiv njega za početak biti podignuta optužnica od strane javnog tužioca po službenoj dužnosti.