Najbogatiji čovek Francuske se odriče svoje plate

Milijarder i njegova desna ruka odreći će se oko dvadeset pet procenata svojih plata, uz sve ostale kompenzacije…

Navodeći korona virus kao ljučni razlog u svojoj zvaničnoj objavi, Fransoa-Anri Pino doneo je izvršnu odluku da svoju godišnju platu smanji za 25%. Pored toga, Pino i upravni direktor Kering grupe, Žan-Francsoa Palus, odreći će se svih ostalih kompenzacija koje je trebalo da dobiju tokom ove godine, koje su ujedno znatno veće od njihovih plata.

Pino, koji je rangiran kao dvadeset sedma najbogatija osoba sveta ima bogatstvo procenjeno na 34.5 milijardi dolara, jedan je od najuticajnijih ljudi sveta mode. Ispod uglađenog Kering kišobrana, on poseduje i upravlja brojnim cenjenim brendovima, kao što su Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga i Saint Laurent.

Kering grupa, baš kao i brojne druge kompanije luksuznog sektora, zadobila je teške finansijske udarce zbog novog korona virusa, koji je doveo do zabrane putovanja, zabrane kretanja i zatvaranja brojnih prodavnica. Ipak, kompanija se odlučila na doniranje novca brojnim inicijativama koje se bore protiv ove pandemije. Kering grupa je prvobitno donirala milion dolara u januaru ove godine, kao pomoć svima onima koji su bili pogođeni virusom.

Kako se broj obolelih povećavao, tako je njihova filantropija rasla. Kering, zajedno sa svojim glavnim konkurentom, LVMH, odlučio se za proizvodnju zaštitnih maski za lice i drugih medicinskih sredstava, jer su zalihe istih znatno opale u čitavom svetu. Prema izjavama, Kering grupa je obećala da će proizvesti 2 miliona maski. Gucci, jedan od brendova koji su pod okriljem Kering grupe, obećali su donaciju od milion maski za lice i 55.000 medicinskih zaštitnih odela nezavisno od svoje grupacije, a koji su prvenstveno namenjeni medicinskim radnicima u Italiji.

Kako je covid-19 postao snažna pretnja za Sjedinjene Američke Države, Pino i njegova kompanija su preusmerili svoje resurse, fokusirajući se na donacije posvećene istraživanju, sprečavanju i lečenju ove bolesti.