Megajahta Nord vredna 500 miliona dolara konačno je dobila dozvolu da pristane u Kejptaunu

Drama oko sankcionisane megajahte Nord vredne 500 miliona dolara ruskog milijardera Alekseja Mordašova ne jenjava.

Luksuzna jahta koja je prošle nedelje napustila Hong Kong konačno je dobila dozvolu da se usidri u Kejptaunu u Južnoj Africi. Dok je nekoliko opozicionih lidera iz zemlje pozvalo vladu da odbije da pruži utočište jahti od 141 metar i zapleni plovilo, portparol predsednika Sirila Ramafoze rekao je da „nema razloga“ da se pridržava zapadnih sankcija. „Južna Afrika nema zakonsku obavezu da se pridržava sankcija koje su uvele SAD i EU“.

Iako je Mordašov, najbogatiji čovek u Rusiji, sankcionisan od strane SAD i njenih saveznika, on nije bio na meti Ujedinjenih nacija jer i Rusija i Kina imaju moć veta.

Možda se sećate da je vlada Hong Konga navela isti razlog kada je dozvolila superjahti da pristane, što je izazvalo bes kod zapadnih vlasti. Dok je jedan lider Hong Konga čak ismevao pretnje sankcijama, oni su konačno morali da pokleknu pred intenzivnim pritiskom, primoravajući Nord da napusti Hong Kong i otplovi na 19-dnevno putovanje prema Južnoj Africi.

Gradonačelnik Kejptauna Džordin Hil-Luis, član opozicione stranke Demokratski savez, u ponedeljak je doveo u pitanje namere vlade i napisao na Tviteru da njegov grad ne može biti saučesnik i pomagač Putinovog rata. Međutim, do sada je vlada predsednika Ramafoze izbegavala da direktno kritikuje Rusiju i takođe je bila uzdržana u nekoliko glasanja u UN protiv rata. Biće zanimljivo videti kako će SAD reagovati na poslednju situaciju i da li će južnoafrička vlada moći da izdrži pritisak kako opozicije tako i zapadnih vlasti.

Luxury Experience