Mark Zakerberg je ove godine izgubio više od polovine svog bogatstva

Još jedan prilično impresivan - iako nesrećan - podvig Marka Zakerberga.

Uprkos činjenici da je kraj 2022. godine za tri meseca, osnivač kompanija Facebook i Meta je već izgubio više od polovine svog bogatstva. I to samo ove godine.

Prema izveštaju Blumberga, Zakerberg je do sada video kako 71 milijarda dolara nestaje iz njegove neto vrednosti od 1. januara. To je najveći gubitak koji je zabeležio Blumbergov indeks milijardera među tajkunima koje prati, u kojem Zakerberg sada zauzima 20. mesto, sa 55,9 milijardi dolara.  

Imajte na umu da je Zakerberg imao ogroman iznos od 142 milijarde dolara pre samo godinu dana. U poređenju sa početkom godine, Zakerberg je pao za 14 mesta na Blumbergovoj listi, a sada je na najnižoj poziciji koju je držao od 2014. godine, kada još nisu bili utvrđeni „mračni” efekti društvene mreže Facebook na demokratiju.

Čini se da sam preduzetnik veliki deo gubitka pripisuje restrukturiranju većeg dela Facebooka u Metu, sa ciljem da dominira u Metaverzumu. Ipak, nakon promene u oktobru 2021. godine, izveštaji o zaradi kompanije bili su u najmanju ruku sjajni. Sledećeg februara, međutim, Facebook je prijavio nulti rast mesečnih korisnika, a Zakerberg je izgubio 31 milijardu dolara u jednom danu.

Čini se da je loš učinak Mete uzrokovan i mnogim drugim faktorima. Instagram Reels, odgovor platforme na TikTok, nisu isporučili očekivani prihod od oglašavanja, a mnogi korisnici su se jednostavno okrenuli originalnoj platformi za deljenje videa umesto da koriste Insta funkciju kopiranja. Guranje u Metaverzum se, u međuvremenu, po definiciji prevodi u gubitak novca, barem na neko vreme. Sam Zakerberg je priznao da će projekat izgubiti "značajne količine novca" u narednih tri do pet godina, primetio je Blumberg. Iako se Zakerberg trenutno sigurno ne oseća prijatno, on se barem može utešiti idejom da nije sam. 

Nekoliko tehnoloških milijardera izgubilo je ogromne sume ove godine. Bogatstvo Džefa Bezosa smanjeno je za 46 milijardi dolara, dok je Lari Pejdž iz kompanije Google, zabeležio gubitak od 34 milijarde dolara.

Luxury Experience