Maleni grad u Hrvatskoj prodaje kuće za 16 dinara – evo ko se može prijaviti

Kuća u Hrvatskoj može vas koštati samo sitniš ako ispunjavate uslove...

U Legradu, smeštenom na severu Hrvatske, kuće i građevinska zemljišta su na tržištu po ceni od 0.15 dolara - simbolična cena koja ih praktično čini besplatnim. Ovog meseca, vlasti su predstavile novu seriju jeftinih nekretnina. Međutim, ne može ih kupiti baš svako.

Ukoliko želite da se prijavite za ovu akciju, znajte da potencijalni vlasnici moraju biti mlađi od 45 godina, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, nemati kriminalni dosije i ne smeju već imati vlasništvo u zemlji.

Praktično besplatne kuće deo su inicijative malog grada da poveća svoje stanovništvo od 2.000 ljudi. Inicijativa je prvi put pokrenuta pre pet godina i poznata je kao "kuće za jednu lipu", izvestio je lokalni hrvatski medij HRT. Od kako je politika stupila na snagu pre pet godina, u Legradu je rođeno više dece, a opština gradi svoj prvi vrtić kao rezultat toga.

"Ukupno je prodato pet kuća spremnih za useljenje. Tri porodice su već useljene, i ono što nas raduje je to što su sve tri porodice dočekale novog člana tokom useljenja. To je povećalo broj dece u predškolskom centru," rekao je Ivan Sabolić, gradonačelnik Legrada, za HRT.

Dostupne kuće imaju različite nivoe potreba za popravkom. Kada su 2021. godine stavljene na prodaju 19 kuća po ceni od oko 0.14 dolara, Legrad je ponudio da plati 3.558 dolara za neophodne renovacije, izvestila je agencija Rojters. Tada je bilo potrebno da stanovnici pristanu da ostanu najmanje 15 godina, ali nije jasno da li su ti uslovi deo dogovora za ovu rundu dostupnih kuća.

Luxury Experience