Ko visoko leti - nisko pada: Bitcoin opet gubi na vrednosti

Iako smo juče pisali o vesti da je Bitcoin dostigao svoju rekordnu vrednost, danas govorimo o sasvim suprotnom spektrumu stvari…

Ova, ali i druge valute, izgubile su na ceni munjevitom brzinom, izbrisavši 190 milijardi dolara sa čitavog tržišta. Kako saznajemo, ova rasprodaja digitalnih valuta može biti signal za investitore koji žele da se domognu svog profita. Vrednost tržišta kriptovaluta bila je 932.20 milijardi dolara u 9 sati 10 minuta, što je neverovatni pad sa cifre od 1.1 trilion dolara koliko je bilo vredno samo dan ranije. Najveća kriptovaluta sveta, Bitkoin, imao je pad u vrednosti za čak sedamnaest posto, do 34.654,39 dolara.

Druga najveća valuta, Ether, pala je za više od 20 procenata, do 1.072,19 dolara. Rasprodaja kriptovaluta dolazi nakon velikog skoka i može nam nagovestiti profitiranje investitora, kako kažu analitičari. Bitkoin je prošle nedelje bio na svojoj najvišoj vrednosti ikada, dostigavši skoro 42.000 dolara, pa je njegov rast i dalje veći od 340 procenata u poređenju sa prethodnih 12 meseci.

Analitičari su ponovni rast Bitkoina pripisali brojnim faktorima, uklučujući više kupovina većih institucionalnih investitora. Oni su takođe rekli da je razlog za neverovatni rast cene Bitkoina zapravo predstavio prenos investicija najimućnijih ljudi sveta na kriptovalute sa zlata.

Prema JPMorgan, Bitkoin bi mogao da dosegne vrednost od 146.000 dolara na duge staze jer se zajedno sa zlatom takmiči kao “alternativna” valuta. Od petka, jedan Bitkoin vredniji je od zlatne poluge od 20 unci. Stratezi investicionih banaka su takođe dodali da Bitkoin, koji je podložan divljim promenama cena, ima sve manju verovatnoću da dostigne te visine.

Narativ koji okružuje Bitkoin dobija na snazi, “u vreme nekonvencionalne monetarne politike i njenog okruženja”, izjavio je Coinchares direktor, Frenk Spiteri. “Izgleda da se nalazimo usred simultanog buđenja među institucijama, koje Bitkoin vide kao nešto u čemu mogu čuvati svoje bogatstvo”.